Geen AOW-reparatie voor Surinamers

DEN HAAG - De Nederlandse minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Lodewijk Asscher, ‘wil en kan’ de situatie van het AOW- tekort van Surinamers niet veranderen.
 
“Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden ging ervan uit dat elk land van het Koninkrijk zelf verantwoordelijk is voor het eigen sociale zekerheidsstelsel. Dit druist niet in tegen internationale verdragen”, schreef de bewindsman aan de Tweede Kamer op vragen die hierover door Henk Krol van de 50Pluspartij waren gesteld.
 
Vorige week heeft het parlement een motie verworpen waarin de regering verzocht wordt om alle mensen die vóór 25 november 1975 woonachtig waren binnen het Koninkrijk eenduidig te behandelen en ze een volledige oudedagsvoorziening (AOW) toe te kennen.
 
De motie was ingediend door Krol en Selçuk Öztürk van de tweemansfractie 'Groep Kuzu/ Öztürk'. Zij kregen slechts steun van de Socialistische Partij, waardoor de motie met grote meerderheid is verworpen. Volgens Asscher mag iedereen in Nederland die niet uitkomt met zijn AOW een beroep doen op andere sociale voorzieningen, zoals de algemene bijstand.
 
Een aparte regeling voor mensen van Surinaamse komaf zal volgens hem tot ongelijke behandeling ten opzichte van andere mensen met een AOW-tekort leiden. "Dat zijn niet alleen mensen van allochtone herkomst, maar dat kunnen ook autochtone Nederlanders zijn."
 
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek genieten 29.470 Surinaamse personen een oudedagsvoorziening (AOW). Van hen ontvangen slechts 2.460 een volledige uitkering. De overige 27.000 ouderen moeten het doen met een ingekorte oudedagsvoorziening. In Suriname wonen er ruim 4.000 personen die een Nederlandse AOW genieten.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.