Regelgeving voor loan sharks

WILLEMSTAD — Alex Rosaria, politiek leider van Pais, zal deze week tijdens de behandeling van de begroting 2016 stilstaan bij het fenomeen van loan sharks.
 
Volgens Rosaria moeten leeninstanties aan wettelijke banden worden gelegd. Hiertoe zal hij met een voorstel voor de regering komen.
 
De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft op verzoek van de Pais-parlementariër enige tijd terug een onderzoek gedaan naar het fenomeen van geld lenen en loan sharks. Uit dit onderzoek blijkt dat er binnen de micro-financieringssector veel verschillen zijn voor wat betreft de rentes die worden gehanteerd. Deze varieert van 12 tot 3500 procent. De exorbitante rente van meer dan 3000 procent wordt alleen gehanteerd bij lage leningen die tot een paar honderd gulden gaan.
 
“Zoals ik enige tijd geleden gezegd heb, moet de overheid ingrijpen als regulator van deze financiële sector. Het kan niet zo zijn dat mensen 100 gulden moeten lenen omdat ze zelf geen 100 gulden hebben en vervolgens 3500 gulden terug moeten betalen. Waar haalt men dit geld vandaan?,” vraagt Rosaria zich af.
 
De Pais-voorman pleit voor regelgeving. Zo moet de rente die op een lening berekend mag worden wettelijk vastgelegd worden. Ook wil hij dat alle leeninstanties verplicht worden om op een transparante wijze inzicht te geven in de rentes die ze berekenen, wat de overige kosten zijn die bij de lening komen kijken en wat de boetes zijn als blijkt dat iemand niet aan de terugbetalingsregeling voldoet. “Op dit moment zijn hierover geen regels”, zegt Rosaria.
 
Met de publicatie van de Harmonisatiewet over de toezichtbevoegdheid van de CBCS vorige week heeft de Centrale Bank meer instrumenten in handen gekregen om tegen loan sharks op te treden. Rosaria: “Ik ben ervan overtuigd dat er regels moeten komen, maar tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat het om niet alleen een bancaire aangelegenheid is, maar ook van sociale aard is. De aanbevelingen voor het tot stand komen van regelgeving moet daarom sociaal-economisch worden benaderd ,samen met onder andere de ministeries van Financiën, Justitie en Sociale Ontwikkeling.”
 
Instrumenten
 
In mei heeft de CBCS ter bestrijding van exorbitante rentetarieven de ‘Annual Percentage Rate (APR)’-beleidsvoorschriften aangepast. Die voorschriften gelden voor alle legale kredietverleners die op Curaçao en St. Maarten consumptieve kredieten verlenen. Deze beleidsvoorschriften zullen aan de hand van een nader onderzoek per 1 januari 2016 worden aangescherpt c.q. uitgebreid teneinde de loan shark-problematiek gerichter aan te pakken.
 
Bepaalde groepen kredietverstrekkers, waaronder in ieder geval hypothecaire- en consumentenkredieten, vallen onder het regime van de MOT-regeling. Echter, er is een grijs/zwart gebied van kredietverstrekkers, de zogeheten ‘loan sharks’, die tegen exorbitante rentes kredieten verlenen aan consumenten. Loan sharks wenden weleens fysiek geweld aan om terugbetaling van verleende kredieten af te dwingen. Legale kredietverleners staan onder toezicht van de Centrale Bank.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.