MFK-Statenlid Thodé gedagvaard voor schending ambtsgeheim

WILLEMSTAD - Statenlid voor de politieke partij MFK Amerigo Thodé is gistermiddag gedagvaard voor schending van ambtsgeheim in september vorig jaar.
 
Volgens het OM heeft hij dat gedaan zowel op 5 september vorig jaar tijdens een radio-interview, als op 19 september tijdens een persconferentie van zijn partij.
 
Thodé moet op 16 december aanstaande voor de rechter verschijnen. Dat meldt OM-woordvoerder Norman Serphos vandaag.
 
Dit levert overtreding op van artikel 2:232 van het Wetboek van Strafrecht en artikel 59 van het Reglement van Orde voor de Staten (RvO). Voor de eerste overtreding loopt Thodé het risico om met een gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of een geldboete van de derde categorie (10.000 gulden) gestraft te worden.
 
Thodé werd er eind november vorig jaar telefonisch van op de hoogte gesteld dat hij als verdachte is aangemerkt, maar waarvan werd hem toen niet gezegd. Hij vermoedde toen al dat het te maken had met de klacht die Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) tegen hem bij het OM had ingediend in verband met een opname die gemaakt werd tijdens een besloten vergadering van de Commissie Financiën van de Staten, met vertegenwoordigers van het College financieel toezicht (Cft) op 4 september. De parlementariër ontkende dat hij iets strafbaars had gedaan, tijdens een door de MFK geplande persconferentie op 5 september, naar aanleiding van de controverse die was ontstaan rond de opname.
 
Zoals bekend, liet voormalig MFKminister van Financiën George ‘Jorge’ Jamaloodin de opname van de vergadering op radiostation MAS horen en Franco diende enkele dagen later een klacht in bij het OM, na een intern onderzoek.
 
Partijleider Gerrit Schotte en Thodé hielden tijdens de persconferentie vol dat er niets strafbaars was gedaan door de opname naar buiten te brengen. Schotte verwees naar het Wetboek van Strafrecht en stelde dat een deelnemer aan een vergadering niet strafbaar kan zijn als hij opnamen maakt van een besloten vergadering.
 
De reden om de opname naar buiten te brengen was volgens de parlementariërs om Pais-leider Alex Rosaria te ontmaskeren, die volgens de MFK-leider ‘al vier jaar de MFK ervan beschuldigt wanbeleid te hebben gevoerd waardoor het volk met verregaande maatregelen geconfronteerd moest worden’. Volgens Schotte bestrijdt het Cft deze uitspraak en is op de uitgelekte opname te horen dat voorzitter Age Bakker ontkent dat er sprake is geweest van een wanbeleid.
 
Schotte stelde tevens dat ‘de waarheid niet binnen vier muren moet blijven, als buiten de leugen regeert’. De MFK-leider benadrukte verder dat alle Statenleden in staat zijn om besloten bijeenkomsten op te nemen met de iPhone die zij van de Staten krijgen.
 
Bovendien verbaasde Schotte zich erover dat Franco eerder niet naar het OM was gestapt, nadat vertrouwelijke documenten over de raffinaderij – die ter inzage aan de Statenleden waren gegeven – waren uitgelekt. Hij suggereerde dat Pais-leider Alex Rosaria indertijd achter dit lekken had gezeten.
 
De fractie heeft later ook een brief gestuurd naar Franco, waarin een onderzoek en een klacht bij het OM worden geëist naar aanleiding van een foto van Thodé tijdens de bewuste vergadering, die in ochtendkrant Extra is verschenen.
 
Volgens Schotte heeft Pais-medewerker Alison Manuel de regels overtreden door de vergadering heimelijk en zonder toestemming binnen te gaan om de bewuste foto te maken. Manuel wees de beschuldigingen van de hand. De partij is ook begonnen met informatie-inwinning over het opstarten van een procedure, zodat de partij het OM internationaal kan aanklagen.
 
Of dit inmiddels is gedaan is nog onduidelijk. De Statenleden waren vandaag bezig met een openbare Statenvergadering over beroep in belastingzaken. MFK stelde bovendien dat ook in het geval van Thodé sprake is van ‘politieke achtervolging’, en neemt aan dat het OM geen integere en neutrale instantie is.
 
Zoals bekend is Schotte zelf verdachte in de witwaszaak Babel en is ook parlementariër Jacinta Constancia als verdachte aangemerkt in de zaak Dubnium (mondkapjeszaak in de volksmond), inzake fraude bij de BZV.
 
Opmerkelijk in deze zaak is dat Thodé zelf eerder overtredingen van het Statenreglement hekelde. Volgens Thodé hebben verschillende Statenleden tegen artikel 59 van het RvO van de Staten gezondigd door informatie van een vergadering van de vaste commissie Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) naar buiten te brengen. In artikel 59 staat: “Ten aanzien van de inhoud van vertrouwelijke stukken en de gedachtewisseling in een besloten commissievergadering wordt geheimhouding in acht genomen, met uitzondering van wat de commissie in haar verslag vermeldt.”
 
In zijn brief aan Franco verwees Thodé naar verklaringen in de lokale media, waaronder de Amigoe en La Prensa, maar ook op de nationale tv-zender daags na de bijeenkomst van de commissie VVRP, waarin onder meer over de carnavalsroute werd gesproken.
 
Volgens Thodé is hier sprake van een overtreding van het bewuste artikel. Hij vroeg zich af of Franco in deze zaak zal gaan optreden. Franco heeft dat in ieder geval in Thodé’s zaak wel gedaan.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.