Staten Curacao akkoord met hoger beroep in belastingzaken

WILLEMSTAD — Burgers die een dispuut hebben met de Belastingdienst kunnen nu ook in hoger beroep bij de rechter hun gelijk halen. Dit is de kern van een wetsvoorstel dat gisteren door de Staten werd aangenomen.
 
Het wetsvoorstel: “Ontwerplandsverordening tot wijziging van de Landsverordening op het beroep in belastingzaken en de Landsverordening administratieve rechtspraak werd unaniem aangenomen.” Op dit moment kunnen burgers die het niet eens zijn met hun belastingaanslag hiertegen bezwaar aantekenen. Zijn ze het daar niet mee eens, dan kunnen zij dan hiertegen beroep aantekenen bij de Raad van Beroep in belastingzaken. Maar dit is een zeer langdurig proces.
 
In het voorstel dat gisteren door de Staten werd aangenomen wordt de Raad van Beroep opgeheven en kunnen burgers hun beroep indienen bij het Gerecht in Eerste Aanleg van het Gemeenschappelijk Hof. Tegen deze uitspraak kunnen zij ook in hoger beroep gaan. De mogelijkheid om in cassatie te gaan is vooralsnog niet mogelijk, totdat de andere landen in het Koninkrijk ook tot een dergelijk systeem overgaan.
 
Het voorstel werd gisteren positief ontvangen door de aanwezige Statenleden. Zo vond zowel de oppositie als de coalitie het voorstel goed voor de belastingbetaler. Alex Rosaria (Pais) stelde dat het voorstel een extra instrument is voor de burgers. “Dit is goed voor de belastingbetaler. Je krijgt sneller antwoord. Het is een verruimingvoor iedereen die belasting betaalt.” Rosaria kreeg bijval van Charles Cooper (MAN), die het voorstel toejuichte. Volgens hem is het voorstel goed voor het volk “Dit is een bewijs voor het volk dat je als oppositie niet altijd tegen alles van de coalitie hoeft te zijn. We constateren dat dit voorstel goed is voor de burger. Daarom stemmen wij ook voor.”
 
PAR-leider Zita Jesus-Leito drong er bij de regering op aan om de inwerkingtreding van de nieuwe wet gepaard te laten gaan met een uitgebreide informatiecampagne. Als het kan, moeten burgers bij hun belastingaangifteformulier al een foldertje krijgen waarin staat hoe ze in het kader van de nieuwe wet in beroep kunnen gaan bij de rechter. Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) garandeerde de Staten dat de informatiecampagne er zal komen.
 
Het voorstel werd uiteindelijk met vijftien stemmen voor en nul tegen aangenomen.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.