Voorstel: Hoge Raad beslecht geschillen Koninkrijk

WILLEMSTAD — De Hoge Raad moet geschillen in het Koninkrijk gaan beslechten. Dit is de kern van een concept-Rijkswet die gisteren door de parlementaire delegaties van Curaçao, Aruba en St. Maarten werd overeengekomen tijdens het tripartiet overleg tussen de parlementen uit het Caribisch deel van het Koninkrijk.
 
In een toelichting vanuit St. Maarten stelt Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) dat tijdens het tripartiet overleg van gisteren twee voorstellen voor het opzetten van een geschillenregeling binnen het Koninkrijk zijn besproken. Zowel vanuit Curaçao als Aruba was er een voorstel. Tijdens het overleg kwam er uiteindelijk een voorstel uit de bus rollen. Het gaat om een concept-Rijkswet ‘houdende instelling, aanstelling en bevoegdheden van het Gemeenschappelijke Hof voor Geschillenbeslechting’. Het concept is inmiddels klaar en zal deze week ter discussie worden aangeboden tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) dat vandaag op St. Maarten van start gaat.
 
Volgens Franco gaat het voorstel uit van het inzetten van een bestaand orgaan, namelijk de Hoge Raad. Voordeel hierbij is dat er geen nieuwe instantie hoeft worden opgericht en dat dit ook geen tijdelijke oplossing zal zijn. “In de praktijk zal dit betekenen dat als er een verschil van mening in het Koninkrijk is over de interpretatie van het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden, en als alle bemiddelingspogingen zijn benut, dit voorgelegd kan worden aan de Hoge Raad, die dan een definitieve uitspraak zal moeten doen.”
 
Voor het eerst
 
De Statenvoorzitter was vanochtend zeer te spreken over het tripartiet overleg van gisteren. “Dit is voor het eerst dat er vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk een concept-Rijkswet is opgesteld. We gaan dit voorstel voorleggen aan onze Nederlandse collega’s en we zullen zien hoe wij er uit komen.”
 
Vorig jaar kwamen de parlementaire delegaties overeen dat er een geschillenregeling voor het Koninkrijk moest komen, die aan een aantal voorwaarden moest voldoen. Het moest een onafhankelijk orgaan zijn dat met een bindende uitspraak moet komen. Voordat het orgaan benaderd zou worden, moesten alle bemiddelingspogingen zijn benut. De vier parlementen kwamen overeen dat hun overheden benaderd moesten worden om zo met een definitief voorstel te komen. De Nederlandse regering kwam toen met een voorstel voor een tijdelijk orgaan, omdat de oprichting van een nieuwe instantie in het Koninkrijk te veel tijd in beslag zou nemen.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.