MFK eist vervolging van Statenleden en Cft-voorzitter

WILLEMSTAD — Net als MFK-Statenlid Amerigo Thodé, eist ook zijn partij strafrechtelijke vervolging van Pais-Statenleden Alex Rosaria (leider), Marcolino ‘Mike’ Franco (Statenvoorzitter) en Alison Manuel, de fractiemedewerker die een foto heeft gemaakt van de besloten vergadering met het College financieel toezicht (Cft).
 
Tevens dient ook MAN-leider en -Statenlid Hensley Koeiman en Cft-voorzitter Age Bakker door het Openbaar Ministerie vervolgd te worden, voor dezelfde redenen waarvoor Thodé werd vervolgd en veroordeeld. MFK zal hiervoor deze week een aangifte indienen.
 
Zoals bekend is Thodé afgelopen vrijdag schuldig bevonden aan het opzettelijk openbaar maken van vertrouwelijke informatie uit de besloten vergadering van de Vaste Commissie Financiën van de Staten en het Cft, in de periode van 4 tot en met 19 september 2014 tijdens een radio-uitzending en een MFK-persconferentie. Hierdoor heeft hij het vertrouwen beschaamd dat Curaçao in zijn Staten- en commissieleden stelt, aldus rechter Marije van den Enden. “De wet dient gevolgd te worden en dat geldt ook voor de verdachte. Het is niet zo dat de verdachte naar eigen inzicht kan kiezen wanneer hij zich wel of niet houdt aan de wettelijk voorgeschreven geheimhouding. Slechts in uitzonderlijke gevallen kan de geheimhoudingsplicht straffeloos worden geschonden, maar een dergelijk geval deed zich hier niet voor”, stond in het vonnis. De rechter hield tevens rekening met het feit dat de naar buiten gebrachte geheime informatie beperkt van karakter is gebleven. Thodé kreeg een geldboete opgelegd van 1400 gulden, te vervangen met 24 dagen en twee jaar proeftijd. Zijn advocaat Chester Peterson heeft direct beroep ingesteld.
 
Peterson benadrukte afgelopen vrijdag al in de Amigoe dat het OM ook de bovengenoemde vijf personen moet vervolgen, indien het een integere organisatie is. Zo had medewerker Manuel niets te doen in de besloten vergadering, maar hij was er daar wel en heeft zelfs foto’s gemaakt, die ook nog in de media zijn gepubliceerd. Tevens heeft Pais zelf op haar website informatie over dezelfde vergadering geplaatst. MFK onderstreept dit in een persbericht. “Het vonnis in de zaak Thodé is een bewijs van hoe klassenjustitie op het eiland functioneert. Dagelijks krijgt de samenleving bewijzen dat het OM en het gerecht maar één doel hebben en dat is het elimineren en/of zwartmaken van de MFK-leden.”
 
Het vonnis heeft wel een positief aspect, aldus de MFK, aangezien het de mogelijkheid heeft gecreëerd om aangifte te kunnen doen bij het OM tegen drie Statenleden, de fractiemedewerker van Pais en de Cft-voorzitter, die zich net als Thodé ook schuldig hadden gemaakt aan de tegen Thodé tenlastegelegde feiten. “Zij hebben allemaal in de media gesproken over onderwerpen die tijdens de vergadering zijn besproken en die ‘zogenaamd’ geheim gehouden moesten worden voor de Curaçaose samenleving.”
 
MFK haalt net als Peterson onder meer een verslag van Pais op haar website op 5 september 2014 aan, over de vergadering. Daarin geeft de partij uitleg over wat er tijdens de vergadering door het Cft werd gezegd, namelijk dat Curaçao op de goede weg was naar een gezonde financiële positie en dat het Cft een economische groei voorspelde.
 
“De tijd is aangebroken voor het OM om het Curaçaose volk te bewijzen een onafhankelijke en integere organisatie te zijn en niet een politieke. Wij zullen net als de samenleving in onze schommelstoel gaan zitten wachten hoe het OM om zal gaan met de (later) ingediende vijf aangiften. Wij houden toezicht.”
 
 
 
Gevaarlijk
 
De partij bestempelt het vonnis van rechter Van den Enden bovendien als gevaarlijk en haalt een passage aan in het vonnis dat Thodé anders toestemming van de Cft-voorzitter moest vragen, om informatie naar buiten te kunnen brengen. “Thodé is als vertegenwoordiger van het volk juist geroepen om ook wat er tijdens deze vergadering werd besproken, te controleren. De rechter wil dus met andere woorden de bevoegdheid van Staten verminderen en die van het Cft verhogen. Dit is een gevaarlijke overweging, zelfs anti-democratisch, waarbij geprobeerd wordt de mond van volksvertegenwoordigers in de Staten te snoeren.”
 
Dit is volgens de MFK een zaak van principes geworden: niet alleen om te bewijzen dat Thodé niets verkeerd had gedaan, maar bovendien om de ‘Trias Politica’, dus de machtsverdeling te beschermen en een einde te maken aan de jacht van Justitie op de MFK en haar leden.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.