Vijf jaar cel geëist voor Bonairiaanse horeca-ondernemer

ZUTPHEN / KRALENDIJK — Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Zutphen een gevangenisstraf van vijf jaar geëist voor de 46-jarige John den B., voormalig horeca-ondernemer op Bonaire.
 
Hij wordt verdacht van oplichting van ABN Amro voor zeker 11 miljoen euro. Zijn broer Hans uit Ede hoorde drie jaar cel tegen zich eisen. Daarnaast vroeg het OM ook een beroepsverbod van vijf jaar voor de twee mannen.
 
De oplichting vond plaats in de periode van 2007 tot 2010. De twee broers zouden op naam van tientallen bedrijven bankrekeningen hebben geopend, om vervolgens via een incasso-opdracht geld van die bedrijven te innen. ABN Amro maakte de bedragen alvast over als voorschot, maar de bank kon het geld zelf nooit innen van de bedrijven, omdat die niet bestonden. “Toen de bank de voorgeschoten incasso-betalingen wilde terugvorderen van de hoofdverdachten, waren de rekeningen al leeggehaald. De bank had het nakijken. Door het rondpompen van gelden hebben ze de bank in drie jaar tijd circa elf miljoen euro afhandig weten te maken”, aldus het OM in een toelichting.
 
Volgens de officier van Justitie was er sprake van een vooropgezet plan. “Alles wijst erop dat het hele systeem met incasso’s louter is opgezet om de bank geld afhandig te maken. Dit neem ik de verdachten zeer kwalijk. Over het doel van de rekeningen en incasso’s is tegen de bank glashard gelogen. In drie jaar heeft de 46-jarige verdachte in totaal 76.000 opdrachten gegeven. Dagelijks zag hij hoeveel geld er rondgepompt werd. En hij heeft persoonlijk zorg gedragen voor het afromen van die 11 miljoen euro”, aldus de officier van Justitie.
 
Het OM eiste twee jaar meer voor de verdachte op Bonaire, omdat hij zich ook schuldig zou hebben gemaakt aan faillissementsfraude met de bedrijven. Hij had de administratie van zijn horeca-onderneming en zijn eigen administratie niet op orde, zodat schuldeisers na het faillissement naar hun geld konden fluiten. Oorspronkelijk was er nog een derde verdachte in die zaak, maar die stond vandaag niet voor de rechter.
 
Vooruitlopend op de veroordeling kondigde de officier alvast een ontnemingsverordening aan. Volgens het OM moeten beide verdachten de schade namelijk vergoeden.
 
De aanhouding van de broers, in mei 2013, was destijds groot nieuws. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) doorzocht twaalf woningen en drie bedrijfspanden op Bonaire en drie woningen en vier bedrijven in Nederland. Daarnaast werden een Cadillac, een Rolls Royce, een boot, vier pick-ups, een aantal scooters en 20.000 euro aan contact geld in beslag genomen.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.