PAR wil openheid over derde onderzoek CuraƧaohuis

WILLEMSTAD — De PAR-fractie in de Staten wil een kopie van het derde onderzoeksrapport over het functioneren van het Curaçaohuis.
 
De coalitiepartij wil ook weten wat de reden is geweest om na de onderzoeken van overheidsaccountantsbureau Soab en de Ombudsman naar hetzelfde onderwerp een derde onderzoek in te stellen. Dat schreef Zita Jesus-Leito, fractieleider van de PAR, gisteren in een brief aan premier Ben Whiteman (PS).
 
De gevolmachtigde minister, Marvelyne Wiels (PS), heeft zelf om het onderzoek gevraagd, omdat er in tegenstelling tot de meeste ambassades en vertegenwoordigingen nooit eerder een doorlichting van het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister heeft plaatsgevonden. De focus van het onderzoek lag op het beleid en de bedrijfsvoering van het Curaçaohuis als organisatie. Dat zei Wiels eerder tegenover de Amigoe. De gevolmachtigde minister houdt tot nu toe haar mond stijf dicht over de resultaten van het onderzoek.
 
Wiels is omstreden. In 2014 deed Soab een onderzoek naar het reilen en zeilen van het Curaçaohuis. Oud-Ombudsman Alba Martijn publiceerde in juni vorig jaar een rapport over het handelen van de gevolmachtigde minister in Den Haag. De resultaten van beide onderzoeken zijn in het parlement besproken. Het parlement heeft vervolgens een motie aangenomen die het kabinet aanspoort om stappen te ondernemen, zodat het Curaçaohuis en de gevolmachtigde minister in Den Haag optimaal kunnen functioneren. De PAR eiste tijdens de coalitieonderhandelingen in november vorig jaar de post van de gevolmachtigde minister op, vanwege de constante relletjes rondom Wiels. De partij nam uiteindelijk genoegen met de benoeming van een plaatsvervangende gevolmachtigde minister uit haar gelederen.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.