Wetsvoorstel aanpassing eisen getinte ruiten

WILLEMSTAD — Humphrey Davelaar, Statenlid en leider van de politieke partij PNP, heeft gisteren een voorstel voor een wetswijziging ingediend. Het gaat om een wijziging van de Wegenverkeersverordening Curaçao 2000 (A.B. 2000 no.54), specifiek het aanpassen van de wet voor donker getinte autoruiten.
 
Dat laat de politicus weten.
 
De wetsvoorstel houdt in dat de lichtdoorlaatbaarheidsnorm voor voorzijruiten, waar momenteel een norm van 70 procent voor geldt, verlaagd wordt naar 35 procent.
 
Davelaar meent dat de wetswijziging zal helpen bij de instandhouding van de volksgezondheid. In het wetsvoorstel staat dat blootstelling aan ultraviolet-stralen (UV) schadelijk is voor de huid en ogen.
 
Het aanbrengen van de film zorgt voor een blokkering van 99 procent van de stralen: een ‘uitkomst’ voor personen met bijvoorbeeld een huidziekte. Het vermindert ook het risico op huidkanker op een ‘betrouwbare manier’. Davelaar stelt dat het nu zo is dat mensen die last hebben van de UV ontheffing moeten vragen van de wet.
 
“Maar moeten mensen dan wachten totdat ze huidkanker krijgen om een ontheffing voor getinte voorzijruiten te krijgen? Het wordt nu door specialisten aangeraden om zonnebrandcrème in de open lucht aan te brengen als bescherming tegen de schadelijke UV-stralen”, aldus het Statenlid. “Wij moeten ook preventief te werk gaan.”
 
Volgens Davelaar heeft het aanbrengen van de film ook voordelen voor de criminaliteitsbestrijding op Curaçao. Hij stelt dat criminelen niet zo snel in een auto in zullen breken als niet zichtbaar is wat men in de auto heeft liggen. Als er onverhoopt wel wordt ingebroken in de auto vangt de folie de scherven op. Daarnaast heeft het aanbrengen van de film een economisch voordeel voor een auto-eigenaar. “De binnenkant van de auto krijgt niet zoveel schade door de zon”, aldus Davelaar.
 
Ook zou het andere voordelen hebben: de airco hoeft minder gebruikt te worden daar er sprake zal zijn van temperatuurverlaging. Het brandstofverbruik zal dan minder zijn.
 
Vooralsnog is het op Curaçao toegestaan om ‘enig materiaal aan, op of tegen de voorzijruiten te hechten, te plakken of aan te brengen, met dien verstande dat een lichtdoorlaatbaarheidsnorm van 70 procent wordt gehandhaafd’. Wel is het verboden om materiaal op de voorruit aan te brengen of om spiegelend, reflecterend of verblindend materiaal op de voorzijruiten, de achteren de achterzijruiten aan te brengen.
 
Davelaar hoopt dat de wijziging binnenkort behandeld en aangenomen zal worden door het parlement.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.