Flexibele opstelling reisorganisaties bij zorg om zika-virus

WILLEMSTAD — Zwangere vrouwen die in Nederland reeds een reis hebben geboekt naar het eiland en zich zorgen maken over het zika-virus, kunnen met een zwangerschapsverklaring rekenen op een flexibel beleid van reisorganisaties omtrent het omboeken naar een andere reisbestemming.
 
Dit meldde NOS gisteren, waarbij een zwangere reizigster werd aangehaald die via Corendon een reis naar Curaçao had geboekt. Mocht er lokaal een dergelijk verzoek binnenkomen voor omboeking, dan zal ook de luchtvaartmaatschappij Insel Air zich flexibel opstellen, zo laat communicatie-manager Robert de Wolf weten.
 
Aangezien de luchtvaartmaatschappij met de standaard voorzorgsmaatregel – om voor vertrek in de toestellen te spuiten ‘om het meereizen van muggen tegen te gaan’ – naar bestemmingen vliegt zoals Suriname en Brazilië waar zika voorkomt, kan er zich ook lokaal een dergelijk verzoek voordoen. “Vooralsnog hebben wij een dergelijk verzoek, van bijvoorbeeld een zwangere vrouw die een vlucht naar Suriname heeft geboekt, niet binnengekregen. Besloten is dat in een dergelijk geval het ticket geldig zal blijven en wij tot omboeking over zullen gaan. Ook wij zullen ons flexibel opstellen”, aldus De Wolf. Zoals eerder gemeld heeft het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC vorige week het advies uitgebracht dat zwangere vrouwen de komende periode beter niet naar delen van Latijns-Amerika en de Cariben kunnen reizen.
 
Dit naar aanleiding van de mogelijke relatie tussen het zika-virus en microcefalie. Deze hersenaandoening heeft tot gevolg dat baby’s geboren worden met een klein hoofd en een ernstige vorm van hersenschade.
 
Op de mededeling dat het persagentschap ANP vandaag melding maakte van een onderzoek in Latijns-Amerika naar een mogelijk verband tussen het zika-virus en de zenuw- en spieraandoening het syndroom van Guillain-Barré, waar ook de Amigoe meermaals over heeft bericht, stelt De Wolf het volgende: “Wij zijn nog niet op de hoogte van deze ontwikkeling en blijven uiteraard de informatie volgen. Met de informatie die wij nu hebben blijven wij uit voorzorg, zoals we dat overigens al jaren doen, de toestellen voor vertrek met een spray – die voor mensen niet schadelijk is – behandelen”, aldus De Wolf.
 
Ook regiomanager van ArkeFly/TUI Lara Soetekouw bevestigt dat vrouwen met een zwangerschapsverklaring van de reisorganisatie medewerking zullen krijgen. “Voor zwangere vrouwen zullen wij op verzoek kijken of wij ze kunnen omboeken naar een bestemming waar zika niet voorkomt. Met de informatie die wij nu voorhanden hebben, blijven wij uiteraard onze reizigers via de reisleiding voorlichten omtrent het nemen van voorzorgsmaatregelen”, aldus Soetekouw, die daarbij verwijst naar het dragen van lange kleding en het gebruik van Deet om muggenbeten te voorkomen.
 
“Dit zoals wij dat ook tijdens de chikungunya-uitbraak hebben gedaan, en dat in principe standaard doen ook in verband met dengue”, stelt Soetekouw, die er vanochtend tevens op wees dat er in Nederland vooralsnog geen negatief reisadvies was uitgegeven. “Maar aangezien wij op de hoogte zijn van berichtgeving dat het elders zwangere vrouwen ontraden wordt om landen waar zika voorkomt te bezoeken, hebben wij hiervoor de speciale omboekingsmogelijkheid gecreëerd.”
 
De zorg om zika werd gisteren door NOS uitvoerig belicht, waarbij melding werd gemaakt van het feit dat TUI en KRAS meerdere berichten van zwangere vrouwen hadden ontvangen met vragen en er tevens sprake was van enkele annuleringen. Ook reisorganisatie Thomas Cook gaf aan de zwangere vrouwen tegemoet te willen komen middels omboekingen.
 
“Bij D-reizen, dat reizen inkoopt bij touroperators, is het lastiger om gratis om te boeken; ze volgen altijd het reisadvies van Buitenlandse Zaken. Wel hebben ze een omboekverzekering en de zika-mug is een reden om om te boeken”, zegt de organisatie. Dat kan dan dus gratis”, aldus de berichtgeving van NOS. Ook werd verwezen naar het feit dat de VS een negatief reisadvies voor zwangere vrouwen die naar Zuid-Amerika willen, hanteren.
 
Ook België doet dat; Nederland (nog) niet: “Het RIVM gaat over dit soort zaken”, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze passen nooit reisadviezen aan vanwege gezondheidsrisico’s; hun reisadviezen gaan alleen over veiligheidsrisico’s, aldus de NOS-berichtgeving. Het RIVM gaf vervolgens aan dat ‘Buitenlandse Zaken hierover gaat’.
 
“Het advies dat op dit moment gegeven wordt is: als je naar dit soort bestemmingen gaat – dat geldt voor meer tropische landen, waar ook andere ziekten voorkomen zoals dengue – kleed je daarop en smeer je in met Deet”, aldus RIVM.
 
 
 
CTB GEEFT FOLDERS UIT
De interim-directeur van de Curacao Tourist Board (CTB), Hugo Clarinda, laat weten dat de reizigers/toeristen die het eiland bezoeken op het vliegveld voorlichtingsmateriaal zullen krijgen omtrent zika middels folders. “We zijn nu in samenwerking met de GGD bezig de tekst van de chikungunya-folders aan te passen om relevante informatie omtrent zika te kunnen verschaffen. De informatie waar wij vooralsnog over beschikken, is dat de symptomen milder zijn dan die van dengue en chikungunya. Voor zwangere vrouwen is dat anders”, aldus Clarinda.
 
Ondanks de zorg die er omtrent zika heerst onder Nederlandse reizigers meent Clarinda ‘met de informatie die er nu is’ dat de impact vergelijkbaar zal zijn met de chikungunya-uitbraak. “We hebben toen van hooguit tien gevallen van annuleringen/omboekingen vernomen en de verwachting is vooralsnog dat ook in het geval van zika een negatieve uitwerking op de toeristenstroom naar het eiland beperkt zal blijven”, aldus Clarinda. Ook Soetekouw beaamt het voornoemde en spreekt dezelfde verwachting uit.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.