Legaal rijden met kartonnen nummerplaat

ORANJESTAD — Steeds meer auto’s rijden zonder nummerplaat rond of met eentje van karton. En dat mag, mits er een speciale vergunning voor is. Er zijn namelijk geen nieuwe platen op voorraad bij de Belastingdienst.
 
De nummerplaten van 2015 zijn ook dit jaar nog geldig, heeft Financiën-minister Angel Bermudez bekendgemaakt. Een sticker op de voorruit geeft aan of de motorrijtuigenbelasting voor het betreffende voertuig is betaald en voor hoe lang. Maar bij de aanschaf van een nieuwe auto of bij het voor de eerste keer een auto op je naam zetten, ontstaat een probleem. Er zijn geen nieuwe nummerplaten besteld voor dit jaar. Volgens Meverly Romano, directeur Belastingdienst, is daar een speciale oplossing voor bedacht. Dat er geen platen zijn, wil niet zeggen dat auto’s niet geregistreerd kunnen worden. Dat kan dus wel, legt zij uit, en ook moet er gewoon belasting worden betaald.
 
Karton
 
Mensen die een nummerplaat nodig hebben, krijgen een document mee waarop de gegevens van hun auto staan. Dit bewijst ook dat het voor dit voertuig toegestaan is om dertig dagen met een niet-officieel kenteken rond te rijden, zoals een op karton geschreven nummer. Het is niet te allen tijde verboden om zonder nummerplaat de weg op te gaan, dat kan een proces-verbaal van de politie opleveren. Bij het registreren van de auto stuurt de Belastingdienst een verzoek naar de producent van de platen die op bestelling nog een aantal exemplaren maakt. Het duurt dertig dagen voor deze op Aruba zijn en opgehaald kunnen worden. Daarom is de speciale vergunning ook zolang geldig. Volgens Romano geeft de vergunning niet het recht om zonder plaat rond te rijden.
 
Heel jaar
 
Bij de Belastingdienst loopt het storm, omdat veel mensen hun motorrijtuigenbelasting nog niet hebben betaald. Romano geeft aan dat tot nu toe het overgrote deel van de bestuurders de belasting meteen voor het hele jaar betaalt. De deadline voor het eerste kwartaal is op 15 februari. Het is de directeur niet bekend hoeveel mensen al hebben betaald. Ook is nog niet duidelijk hoeveel mensen hun belasting uit 2015 nog niet voldaan hebben, maar die zijn er in elk geval wel.
 
Stickers
 
Motorrijtuigenbelasting betalen kan bij het hoofdkantoor van de Belastingdienst in Camacuri, bij een Hulpbestuurskantoor of via de bank. Bij het ophalen van de sticker moet een verzekeringsbewijs overlegd worden dat geldig is in 2016. Dit moet de originele polis zijn of een kopie daarvan met een originele stempel van de verzekeraar. Ook moet de belasting voor 2015 volledig betaald zijn. De bestuurder krijgt een sticker met daarop een nummer en een kwitantie waar dit nummer ook op staat. Bij betaling via de bank kan de burger na vijf werkdagen de sticker ophalen in Camacuri bij het gebouw waar eerst de nummerplaten werden uitgereikt. Ook dan moet een verzekeringsbewijs worden getoond en een betalingsbewijs.
 
Als de motorrijtuigenbelasting voor het gehele jaar voldaan is, krijgt de bestuurder een groene sticker en bij een kwartaal een oranje (rond voor A-platen, vierkant voor overige). Deze kost 3 florin voor een kwartaal en 6 florin voor een jaar en moet aan de binnenkant van de voorruit van de auto worden geplakt, rechts onderin.
 
Voor motorfietsen verandert vooralsnog niets. Motorrijders moeten gewoon een nieuwe nummerplaat ophalen, die 8 florin kost.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.