Heutger leaves the UNA

Dr. Viola Heutger, Dean of the Faculty of Law of the University of the Netherlands Antilles, is leaving Curacao at the end of this month. After 3 years of working at the UNA she returns to Europe.

Afscheid van Dr. Heutger, decaan Juridische Faculteit Universiteit van de Nederlandse Antillen

Dr. Viola Heutger, de decaan van de juridische Faculteit van de Universiteit van de Nederlandse Antillen, vertrekt eind september na afloop van drie jaar dienst weer naar Europa.

Zij kijkt terug op drie indrukwekkende jaren. Als decaan mocht zij van dichtbij de onrust op de UNA meemaken en het lukte haar om het onderwijs van de juridische faculteit ook in de dagen van staking in oktober 2008 oprecht te houden. Alle colleges gingen gewoon door, ten dele op locaties buiten de UNA.

Dr. Heutger probeerde altijd een schakel tussen de Universiteit en de bevolking van Curaçao te zijn. Zo organiseerde zij een reeks lezingen, waar iedereen welkom was. Er waren lezingen over historische en sociologische onderwerpen zoals de rechtpraktijk onder de slaven en brua in de rechtszaal, beiden geven door dr. Van der Velden, en over praktische bestuurlijke onderwerpen zoals de lezing waar voormalig minister David Dick en zijn medewerkers uitleg gaven over de professionalisering van de vreemdelingenketen. Maar ook organiseerde zij bijeenkomsten over oordelen over integriteit en de status van de Antillen ten opzichte van Europa.
Zij begeleidde dit voorjaar twee Harvard studenten tijdens hun onderzoek naar "An independent view on the state reform of Curacao", dat tot vurige debatten op het eiland leidde.

Dr Heutger organiseerde twee internationale conferenties aan de UNA. In januari 2009 werd de stichting van Manhattan herdacht met een conferentie over "Shared history, sharing the future: New York, Holland and Curaçao 400th anniversary of setting foot on Manhattan 1609". De internationaal bekende auteur Russel Shorto kwam als spreker voor deze conferentie naar Curaçao.
In februari 2009 organiseerde zij een conferentie over de toekomst van de Antillen als kleine maatschappij. Uit zeven verschillende landen kwamen de deelnemers van de conferentie "Finding the Law: Micro States and Small Jurisdictions freedoms and challenges of working in a small jurisdiction". De situatie van Curaçao werd daar vergelijken met andere kleine staten zoals Aruba, Suriname en Estland.

Naast haar taak als decaan was Dr. Heutger ook een veelzijdige docente. Zij verzorgde de vakken privaatrecht, Europees recht en handelsrecht. Samen met haar collega Dr. Bastiaan van der Velden en in samenwerking met de Fundashon pa planifikashon di idioma, FPI, zette zij twee keer een gewild keuzevak op het rooster voor de studenten: recht en taal, over de status van het Papiaments. Verder ontwikkelde zij een keuzevak Legal English.

Maatschappelijke dienstverlening is een belangrijke aandachtspunt van Dr. Heutger. Zo organiseerde zij cursussen voor de voogdijraad, het kadaster, en gaf regelmatig colleges en lezingen over Europees contracten recht en rechtsgeschiedenis aan de Universiteiten van Salzburg, Paramaribo, Münster, Boedapest, Leiden, Loyola Law School New Orleans en Luzern.
Zij is een gedreven wetenschapper en schreef rapporten over de status van het consumentenrecht op de Antillen ten opzichte van het Nederlands recht en werkte mee aan een commentaar op het Nederlandse Burgerlijk Wetboek. Door publicaties in Amerika, Nederland, België en Duitsland droeg zij bij aan de naamsbekendheid van de UNA in het buitenland. Meer dan zeventig artikelen en drie boeken staan op haar naam.

Dr. Heutger zal ook afscheid moeten nemen van meerdere organisaties waar zij lid van het bestuur is, waaronder de stichting Juridische Documentatie, Jurdoc en het Arbitration Institute for the Netherlands Antilles and Aruba. Als redactiesecretaris verzorgde zij tien nummers van het juridisch tijdschrift TAR-Justicia. Als overseas director of the winter abroad program organiseerde zij de afgelopen jaren een wintercursus voor Amerikaanse studenten op Curacao.

Dr. Heutger vertrekt van Curaçao om een functie binnen de rechterlijke macht in Salzburg en een part time lectoraat aan de katholieke Universiteit Boedapest te aanvaarden.

September 1, 2009

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.