Begroting Aruba met krappe meerderheid aangenomen

ORANJESTAD — Met een krappe meerderheid – elf voor, tien tegen – is de Landsbegroting 2016 vannacht goedgekeurd door de Staten.
 
Twee Statenleden van regeringspartij AVP, die met dertien zetels de absolute meerderheid in de Staten heeft, stemden net als de gehele oppositie tegen. De moties van wantrouwen tegen AVP-ministers Arthur Dowers en Benny Sevinger werden afgekeurd.
 
“Een moeizame bevalling.” Zo noemt Financiën-minister Angel Bermudez de begrotingsbehandeling die vorige week dinsdag begon en vannacht, na middernacht, in de Staten werd afgerond. Hij is blij met de goedkeuring, maar waarschuwt dat het werk nu pas begint. “Samen met mijn collega’s heb ik al het sap uit de kosten geperst. Aan de andere kant moeten we er nu voor zorgen dat de inkomsten, zoals die begroot zijn, ook daadwerkelijk binnenkomen.” Hij benadrukt dat het geen feestelijke, maar juist een zuinige begroting is. Dat moest ook, want volgens de afspraken met Nederland mag het tekort dit jaar maximaal uitkomen op 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Volgend jaar mag het financieringstekort slechts 0,5 procent van het bbp bedragen en in 2018 moet er begrotingsevenwicht zijn. “In de jaren daarna moet de landsbegroting een surplus hebben zodat we kunnen beginnen met het aflossen van de staatsschuld en minder kwijt zijn aan rentebetalingen.”
 
Afkondiging
 
Nu de begroting is goedgekeurd door het parlement, is de volgende stap een handtekening van de gouverneur en afkondiging, waardoor de begroting legale status krijgt. Bermudez zegt dat de begroting daarna naar het College Aruba financieel toezicht (CAft) gaat ‘voor opinie’. Wanneer gouverneur Fredis Refunjol zijn handtekening onder de begroting zet, is niet bekend. De begroting was vanochtend in elk geval nog niet op het Kabinet van de Gouverneur gearriveerd, zo laat plaatsvervangend-directeur Derk Jan Nauta weten. Hij stelt bovendien dat er geen wettelijke termijn is waarop de gouverneur moet tekenen en dat de begroting een ‘lijvig stuk’ is.
 
Rijksministerraad
 
De druk vanuit de Nederlandse regering om de begroting zo snel mogelijk goed te keuren, lijkt met uitspraken in de Tweede Kamer gisteren wat minder groot. VVD-Kamerlid André Bosman dreigde eerder met een aanwijzing als Aruba de begroting niet voor 1 februari goedgekeurd had. Maar uit de reactie van de Nederlandse minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) gisteren blijkt dat de Rijksministerraad rustig wacht op het advies van het CAft. Pas als volgens het advies blijkt dat Aruba de eigen verantwoordelijkheid niet neemt om de begroting op orde te brengen, is het aan de Rijksministerraad om te bekijken of er aanvullende maatregelen genomen moeten worden.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.