Bedrijven in Aruba verplicht om een veiligheidsinspecteur aan te nemen

ORANJESTAD — Bouwvakkers die werken op slippers of personeel dat schuifelt over een spekgladde vloer in een restaurant. De SVB ziet jaarlijks veel bedrijfsongevallen door gevaarlijke werkomstandigheden.
 
Om dit aan te pakken zijn vanaf nu alle bedrijven met tien of meer mensen in dienst verplicht om een gecertificeerde veiligheidsinspecteur in te huren of binnen het bedrijf aan te wijzen. Constructiebedrijven moeten standaard op veiligheid gecontroleerd worden.
 
Dit staat in een recente Ministeriële Beschikking, meldt Silvio Werleman van Dienst Technische Inspectie (DTI) aan Amigoe. Het plan was eerst om elk constructiebedrijf te verplichten (ongeacht het aantal mensen in dienst) om een opgeleid persoon op de werkvloer te hebben die belast is met de naleving van de regels van de veiligheidsverordening. Voorheen was dat alleen verplicht voor ‘industriële bedrijven met honderd mensen of meer in dienst’. Dit plan is aangenomen, maar ook verder uitgebreid, legt Werleman uit. “Het geldt nu niet alleen voor constructiebedrijven, maar voor alle bedrijven met tien of meer mensen in dienst. Dus ook voor winkels en kantoren.” Deze bedrijven krijgen twee opties voorgelegd, legt Werleman uit. Men kan kiezen om een door DTI-gecertificeerde veiligheidsinspecteur in te huren, of men wijst binnen het bedrijf iemand aan die de 40-uur durende DTI veiligheidinspecteur / veiligheidsmanager-cursus doet, ter waarde van 3000 florin, en voortaan toeziet op de bedrijfsveiligheid.
 
Slipgevaar
 
De aangestelde veiligheidsinspecteur moet de risico’s van een bedrijf in kaart brengen en advies geven om de veiligheid binnen het bedrijf te verbeteren. “Dit ter voorkoming van ongelukken en dat mensen arbeidsongeschikt raken en één of twee maanden niet kunnen werken, maar wel moeten worden doorbetaald. Voorkomen is beter dan genezen”, legt Werleman uit. Volgens hem laten cijfers van de SVB zien dat bedrijfsongevallen op jaarbasis veel voorkomen. “De meeste bedrijfsongevallen betreffen slipgevaar of vallen van grote hoogte. Bijvoorbeeld in het hotelwezen zie je veel werknemers in de keuken die slippen door de gladheid en bij de dokter terecht komen.” Ron Bieze, hoofd van de Afdeling Arbeid en Gezondheid bij de SVB, bevestigt dit fenomeen. “De precieze getallen uit het systeem kan ik nu niet geven, maar het gevoel is wel dat we met veel bedrijfsongevallen te maken hebben. De meeste betreffen de nodige slippartijen, maar ook het werken met slecht schoeisel, zoals op slippers, in plaats van het schoeisel dat de wet voorschrijft.” Bieze vindt deze MB daarom zeer positief, vertelt hij aan Amigoe. Volgens hem snijdt het mes namelijk aan twee kanten. “Het is heel goed. Zo’n veiligheidsinspecteur kan namelijk ook toezien op andere zaken, zoals de arbeidsomstandigheden en de wetgeving die hieraan vast zit.” Hij geeft een voorbeeld. “Bijvoorbeeld in een drukkerij waar de oplosmiddelen gewoon open op de grond staan. Dat is niet echt gezond, lijkt mij. Dat iemand daarop toeziet is dan letterlijk een verademing voor de werknemers.”
 
Toezicht
 
DTI ziet toe dat bedrijven zich aan deze nieuwe wetgeving houden en zal onaangekondigd bedrijven gaan controleren. Wanneer een bedrijf nog geen veiligheidsinspecteur heeft aangetrokken of op de werkvloer heeft aangewezen, krijgt de werknemer een periode de tijd om wel aan deze voorwaarde te voldoen. Werleman: “In de beschikking staat nog niet precies omschreven wat er gebeurt als een bedrijf dit niet opvolgt”, legt hij uit. “Maar bijvoorbeeld na drie keer te hebben gewaarschuwd, zouden we het bedrijf kunnen staken, het werk daar plat kunnen leggen.” Een speciaal boetesysteem bestaat er nog niet, maar gaat wel ontworpen worden. Ook moeten er nog boetes bedacht worden voor als een bedrijf het advies van een veiligheidsinspecteur weigert op te volgen.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.