Isla-motie: Plasterk moet aandringen op snelle uitstootvermindering

DEN HAAG — De Tweede Kamer legt bezwaren van minister Ronald Plasterk naast zich neer en blijft van oordeel dat er sprake is van ondeugdelijk bestuur en de schending van mensenrechten met betrekking tot de Isla-raffinaderij.
 
Een meerderheid steunde vandaag de gerelateerde motie, waar aanstaande dinsdag nog officieel over gestemd wordt.
 
In de motie, een initiatief van PvdA-Tweede Kamerlid Roelof van Laar, wordt de Nederlandse regering in feite opgeroepen om bij de Curaçaose regering aan te dringen op maatregelen die de uitstoot binnen drie maanden sterk verminderen. Plasterk zei dat hij zich in principe kan vinden in dat verzoek. Maar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maakte bezwaar tegen de overige regels.
 
“De motie bestaat niet alleen uit dat verzoek aan de regering, maar ook uit een aantal uitspraken, bijvoorbeeld dat Curaçao ondeugdelijk wordt bestuurd, dat de regering de mensenrechten schendt en dat dit doden tot gevolg heeft. Dat zijn zeer vergaande uitspraken, waarvan ik zeker ben dat die door de regering van Curaçao als beledigend ervaren zullen worden”, aldus Plasterk. Hij waarschuwde dat die uitspraken het in feite moeilijker zullen maken om de Curaçaose regering te helpen. Hij ontraadde de motie, tenzij die regels eruit worden gehaald.
 
Van Laar liet na afloop weten dat hij dat niet van plan is. “We gaan niets wijzigen aan deze motie, waar in deze vorm een meerderheid voor is”, zei hij. Anders dan zijn partijgenoot Plasterk, vreest Van Laar niet dat de aanname van de motie door de Curaçaose regering als een belediging wordt ervaren. “Er staat geen enkele nieuwe informatie in de motie. Het is eerder een belediging van de Curaçaose bevolking dat de overheid jarenlang geen maatregelen neemt tegen de vervuiling”, aldus Van Laar.
 
De motie, waar dinsdag over gestemd wordt, heeft in ieder geval de steun van de PvdA, GroenLinks, D66, de SP, de ChristenUnie, de SGP en de Partij voor de Dieren, bij elkaar een kleine meerderheid in de Tweede Kamer. VVD’er André Bosman zei dat hij de motie niet zou steunen, omdat er volgens hem wel degelijk actie wordt ondernomen door de Curaçaose regering. Hij verwees naar de discussie over de voorwaarden voor de PdVSA en over het gebruik van gas in plaats van olie. “Is het gepast om hier in de Tweede Kamer een beeld te schetsen dat we in moeten grijpen? Ik denk dat dat onverstandig is”, aldus Bosman.
 
Hij kreeg van de andere partijen het verwijt dat de VVD alleen om geld geeft en niet om mensen, maar Bosman benadrukte dat Nederland best bereid is om te helpen, zolang de Curaçaose regering daar om vraagt. “De Curaçaose Staten zijn nu bezig (met de vergunning). Ik vind het jammer dat wij als collega-parlementariërs daar niet meer steun aan verlenen. Nederlandse partijen hebben zusterpartijen op de eilanden. Bijvoorbeeld D66 en Pais. Pais onderneemt allerlei acties, die ik heel verstandig vind.”
 
Plasterk kreeg vandaag ook verzoeken voor andere vormen van steun. GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren vroeg om financiële ondersteuning voor GreenTown. Maar Plasterk vindt dat niet passen in de huidige tijd. “U vraagt mij om een op zich sympathieke organisatie op Curaçao rechtstreeks te subsidiëren. Dat kon wellicht voor 10-10-‘10, maar past niet meer in de huidige verhoudingen.”
 
De minister was positief over een vergelijkbare motie van D66, waarin de Nederlandse regering wordt gevraagd om ‘kennis en kunde’ beschikbaar te stellen voor een onderzoek naar alternatieven voor de Isla-raffinaderij, maar stelde wel de voorwaarde dat er een verzoek van de Curaçaose regering is. Dat gold ook voor het verzoek van Van Tongeren om trainingen te verzorgen voor personeel van de Curaçaose milieudienst en het verzoek voor steun aan de overheden van Curaçao, St. Maarten en Aruba bij het toepassen van de afspraken van het klimaatverdrag van Parijs.
 
SP’er Ronald van Raak benadrukte tot slot dat het belangrijk is om ook Venezuela en de Verenigde Staten bij de discussie te betrekken. PdVSA zal niet investeren in de raffinaderij zolang dat geen eigendom is maar een ‘huurhuis’, zei hij. De VS zullen echter bezwaar maken tegen de overname van de raffinaderij door Venezuela. Nederland zou daarom moeten zorgen voor een gesprek tussen de autoriteiten van Curaçao, Venezuela en de VS, aldus Van Raak. Die opmerking was echter vooral bedoeld als advies aan Plasterk en kreeg dus niet de vorm van een motie.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.