Integriteitsonderzoek: ‘Aannemen van giften vaak niet gezien als schending integriteit’

WILLEMSTAD — Het aannemen van giften door politici of bestuurders wordt door veel respondenten en politieke partijen in een recente onderzoek naar integriteit op het eiland op zich niet als een integriteitsschending beschouwd.
 
Wel vindt men dat deze giften geen betrekking moeten hebben op grote bedragen.
 
Dit staat vermeld in de scriptie ‘De interne organisatie van integriteit door de politieke partijen van Curaçao’ van Vanelly Ellis, studente aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
 
Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd onder burgers en politieke partijen komt naar voren dat corruptie & fraude, maar ook belangenconflicten door beide groepen respondenten als integriteitsschending worden gezien. Maar over het aannemen van giften bestaat veel meer twijfel. Respondenten werd gevraagd of zij konden aangeven of zij het aannemen van giften als een schending van integriteit beschouwen.
 
Volgens Ellis geven de antwoorden op deze vraag een dilemma, maar ook de visie van de respondenten aan.
 
“Veel respondenten van zowel de bevolking als de politieke partijen hebben aangegeven dat ze het aannemen van giften op zich niet een integriteitsschending vinden. Het is echter zo dat de giften geen hoge geldbedragen mogen zijn. De handeling zelf wordt door de meerderheid dus niet als een integriteitsschending beschouwd”,
 
constateert Ellis in haar onderzoek. Volgens Ellis geven de eerdergenoemde antwoorden aan wat de essentie van het probleem eigenlijk is, namelijk het gebruik van een publieke positie om het eigenbelang boven het algemeen te plaatsen.
 
“Het aannemen van giften, nevenactiviteiten en zakelijke belangen worden vaak hieraan gelinkt en worden hierdoor vaak ook als integriteitsschendingen beschouwd, terwijl de handeling op zich niet als een integriteitsschending geïnterpreteerd wordt.”
 
In het onderzoek wijzen respondenten er wel op dat het aannemen van giften risico’s met zich meebrengt. Namelijk dat er een tegenprestatie wordt verwacht of dat dit tot belangenverstrengeling kan leiden, waardoor het extra voordelen met zich meebrengt om fraude of corruptie te plegen.
 
Respondenten die tijdens het onderzoek hebben aangegeven dat zij het aannemen van giften als een behoorlijke/ernstige integriteitsschending zien, zijn voorstander van een nultolerantie, waarbij gesteld wordt dat het aannemen van giften niet getolereerd moet worden om iedere risico van schending van de eigen integriteit te voorkomen.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.