Nog geen beslissing OM over mondkapjes-zaak

WILLEMSTAD — De officier van justitie belast met het onderzoek Dubnium (in de volksmond de mondkapjes-zaak), heeft nog geen enkele beslissing genomen in deze zaak.
 
Zeker niet voor wat betreft de status van de verdachten. Dit betekent dat, in tegenstelling tot wat eerder in de media werd gesuggereerd, oud-minister van Gezondheid en tevens Statenlid voor MFK Jacinta Constancia, nog altijd verdachte is in deze zaak.
 
De mediaberichten waarin wordt gesteld dat de parlementariër geen verdachte meer zou zijn, kloppen dus niet, zegt OM-woordvoerder Norman Serphos desgevraagd.
 
Degenen die eerder als verdachten in de zaak werden aangemerkt, ook de echtgenoot van de minister, A.S. (52), alsmede de man G.B. (43), en de vrouw S.L. (47), zijn dat dus nog altijd. Geen van hen zit vast in verband met deze zaak. Zij werden na een periode voorlopige hechtenis allemaal vrijgelaten.
 
Het onderzoek Dubnium heeft betrekking op strafbare feiten die zich mogelijk hebben voorgedaan bij de bestelling en betaling van een partij mondkapjes in 2012, in de periode dat Constancia minister van Volksgezondheid was.
 
B. zou belast zijn geweest met de bestelling. Dat zou hij via zijn bedrijf Li Mei Wie hebben gedaan. In de sociale media werd tevens de foto van een cheque gepubliceerd, waarop te zien is dat een bedrag van 365.853,49 gulden aan ‘Li Mi Wei’ is uitbetaald. Dit bedrijf is niet te vinden via de registratie van de Kamer van Koophandel, althans niet via de website. Het bedrijf van B., Li Mei Wie, wel.
 
Naast de zaak Dubnium worden er nog vier andere zaken onderzocht bij Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV), melden welingelichte bronnen. Al deze zaken zouden zich hebben afgespeeld in de periode dat Constancia minister van Gezondheid was. Er doen geruchten de ronde dat er in totaal 11 miljoen gulden van BZV werd ontvreemd. Een van de verdachte zaken zou gaan om een bestelling van marmeren tegels ter waarde van 1,3 miljoen gulden, waarvan een deel in de woning van een oud-bestuurslid is gevonden. Het bureau Forensic Caribbean Services zou belast zijn met de zaak.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.