Arubaanse rechter beraadt zich over aangifte van meineed tegen advocaat De Hoogd

ORANJESTAD — Advocaat Gabri de Hoogd en Onno de Swart, de op non-actief gestelde Aruba Airlines-directeur, legden volgens de rechter verklaringen af die ‘in strijd met de waarheid’ zijn.
 
Dat blijkt uit het recente vonnis in een civiele zaak tegen De Swart. Maar volgens De Hoogd is dat ‘klinkklare onzin’.
 
De Hoogd heeft een privébelang van tien procent in luchtvaartmaatschappij Aruba Airlines. Hij verklaarde onder ede dat de overige negentig procent van de aandelen ‘om niet’ getransfereerd zijn naar een firma genaamd Seastar Holding.
 
De aandelenkwestie is het onderwerp van een rechtszaak tussen de onlangs op non-actief gezette Aruba Airlines-directeur Onno de Swart en een belastingadvocaat genaamd Geoffrey Wever. Vorige week vonniste de rechter dat Wever recht heeft op een vergoeding van omgerekend €43.000 omdat volgens een ‘share purchase agreement’ aandelen voor een bedrag van bijna een half miljoen dollar verkocht zijn.
 
Ondanks de uitspraak houdt De Hoogd vol dat zijn versie van het verhaal klopt, en hij dus niet in strijd met de waarheid heeft verklaard. ‘En daar blijf ik bij. Als ik opnieuw moest verklaren, deed ik het exact zo’, stelt hij in de Amigoe.  
 
Ondertussen voert de Arubaanse rechter beraad over een aangifte tegen De Hoogd wegens meineed. De advocaat verweert zich door te stellen dat 'daar meer voor nodig is'. Hiermee bedoelt De Hoogd dat er sprake moet zijn van een opzettelijk afgelegde valse verklaring. Daarnaast geeft hij aan dat Onno de Swart hoger beroep heeft aangetekend tegen het vonnis. 
 
Quote kwam vorige week vrijdag met het bericht: ‘Nederlandse advocaat pleegt meineed in Aruba Airlines-ruzie’, hiermee doelend op De Hoogd. “Een in het verleden in opspraak geraakte advocaat die een opmerkelijke rol vervult in deze zaak”, schrijft Quote-journalist Sonny Motké in het artikel. “Mocht De Hoogd hiervoor vervolgd worden, dan kan hij uit zijn ambt gezet worden.”
 
Desgevraagd zegt De Hoogd tegen de Amigoe dat hij geen meineed heeft gepleegd: “Klinkklare onzin. Het woord meineed is niet gevallen. Ook niet in het vonnis van vorig week woensdag. De (onjuiste) suggestie dat ik in strijd zou hebben verklaard met de waarheid levert nog geen meineed op. Daar is meer voor nodig.” Hiermee bedoelt hij dat het moet gaan om het opzettelijk afleggen van een valse verklaring.
 
Mocht de rechter willen dat De Hoogd wegens meineed vervolgd wordt, dan moet normaliter een proces-verbaal opgemaakt worden zodat aangifte gedaan kan worden bij het Openbaar Ministerie (OM), legt persrechter Elsa Angela uit. De Hoogd is geen partij in deze zaak, maar getuige. Angela licht toe dat er dus een proces-verbaal getuigenverhoor ligt en de rechter in dit geval geen proces-verbaal op hoeft te maken. “Dit proces-verbaal getuigenverhoor kan direct door naar het OM”. Op de vraag of de rechter inderdaad aangifte gaat doen, zegt de persrechter dat hierover ‘beraad’ plaatsvindt. Zij kan dus niet direct uitsluitsel geven.
 
Related articles:
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.