Nederlandse advocaat pleegt meineed in Aruba Airlines-ruzie

ORANJESTAD - Luchtvaartmaatschappij Aruba Airlines heeft te maken met financiële turbulentie en ruziënde gezagvoerders. Een rechter oordeelt nu dat directeur Onno de Swart een wanprestatie heeft geleverd aan een betrokken belastingadvocaat, die nog recht heeft op bijna vijftigduizend dollar.
 
Reuring op de Antillen: het in Oranjestad gevestigde Aruba Airlines heeft met spoed $6,3 miljoen nodig om in leven te blijven. Maar het bedrijf heeft gelijktijdig te kampen met een directie die rollebollend over straat gaat.
 
De machtsstrijd is dermate hevig dat op bevel van de rechter de directie op non-actief is gezet. Algemeen directeur Onno de Swart en CEO Esteban Valles hebben een ‘diepgaand verschil van inzicht’ over de te volgen koers van de noodlijdende luchtvaartmaatschappij.  
 
Een hagelnieuw vonnis, in handen van Quote, toont aan dat de Arubaanse slangenkuil nog dieper gaat. De rechtbank van Aruba heeft woensdag een oordeel geveld over een jarenlange ruzie tussen Onno de Swart en Geoffrey Wever, een belastingadvocaat actief op het eiland.
 
'Listig opgetrokken rookgordijn'
 
Het blijkt dat de bef nog geld tegoed heeft van De Swart, die ten onrechte heeft gesteld dat aandelen van Aruba Airlines ‘om niet’ zijn overgedragen aan, achtereenvolgens, een trustkantoor en een firma genaamd Seastar Holding. Uit een aangeleverde ‘share purchase agreement’ valt op te maken dat Seastar bijna een half miljoen dollar heeft betaald voor negentig procent van de Aruba Airlines-aandelen.
 
De rechtbank komt tot de conclusie dat De Swarts stelling ‘voldoende grondslag’ mist en er sprake is van een ‘listig opgetrokken rookgordijn of schijnconstructie’ waarmee de verkoop werd verhuld. Uit een aandeelhoudersdiagram valt op te maken hoe complex de verhoudingen zijn bij Aruba Airlines. Het blijkt dat De Swart meerderheidsaandeelhouder van de Aruba Dream Private Foundation is, welke weer eigenaar is van Seastar. Kortom: De Swart heeft de aandelen aan zichzelf verkocht.
 
'In strijd met de waarheid'
 
De resterende tien procent van Aruba Airlines is in handen van Gabri de Hoogd, een in het verleden in opspraak geraakte advocaat die een opmerkelijke rol vervult in deze zaak. Hij getuigde in de rechtbank onder ede dat De Swarts versie van de aandelenverkoop klopte. Nu vast staat dat dit onjuist is, concludeert de rechtbank dat De Hoogd 'meermalen in strijd met de waarheid [heeft] verklaard'. Dit noemt men meineed. Mocht De Hoogd hiervoor vervolgd worden dan kan hij uit zijn ambt gezet worden. 
 
De enige winnaar in deze netelige kwestie lijkt voorlopig te luisteren naar de naam Geoffrey Wever. Hij heeft volgens het vonnis recht op tien procent van de aandelenverkoop, wat omgerekend neer komt op een slordige €43.000. 
 
Bron: Quote

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.