‘Veroordeelde Statenleden direct schorsen’

WILLEMSTAD — De overheid moet de nodige juridische stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat Statenleden die voor een misdaad zijn veroordeeld, in de toekomst direct geschorst worden, tot het vonnis onherroepelijk is geworden.
 
De Staten moeten tevens binnen drie maanden de status van de zaak ontvangen. Dat is vanochtend unaniem door de Staten besloten middels een motie.
 
Vijftien parlementariërs waren vandaag aanwezig, PS-lid Melvin ‘Mac’ Cijntje en de MFK-Statenleden ontbraken. Zoals bekend vindt de MFK-fractie het niet correct dat er over de positie van haar fractieleider Gerrit Schotte gedebatteerd zou worden zolang er geen onherroepelijk vonnis is.
 
De motie komt nadat Statenlid Gerrit Schotte eerder dit jaar in de zaak Babel, in eerste aanleg werd veroordeeld tot drie jaar celstraf en vijf jaar ontzegging passief kiesrecht voor onder meer fraude, ambtelijke corruptie en witwassen van geld. Hij is in hoger beroep gegaan en beschouwt zich net als zijn advocatenteam van kantoor Sulvaran en Peterson nog onschuldig, omdat de zaak nog bij de rechter ligt en dus nog niet is afgehandeld met een onherroepelijk vonnis. Volgens de MFK is het daarom ook niet gepast dat het parlement hierover vergadert. In een eerdere reactie op de geluiden dat hij de eer aan zichzelf moet houden en zich moet terugtrekken, zei Schotte tegenover de Amigoe: “Zij mogen de wet veranderen.”
 
Zoals bekend werd het debat eerder verdaagd, omdat er geen quorum was. Het parlement heeft dus vandaag wel een standpunt ingenomen. De parlementariërs waren duidelijk: een veroordeeld Statenlid kan Curaçao simpelweg niet blijven vertegenwoordigen, wereldwijd.
 
De naam van Schotte werd niet echt genoemd, de essentie van het debat ging over de gevolgen voor veroordeelde Statenleden in het algemeen. Wel werd naar hem verwezen, aangezien zijn situatie en ingenomen positie tot het debat hebben geleid.
 
Zo betreurt Humphrey Davelaar van de PNP het dat een partij (MFK, red.) het belangrijker vond om een wijk schoon te gaan maken dan de discussie aan te gaan in de Staten, zoals de Amigoe eerder berichtte. Davelaar was eerder zelf ook afwezig, hij trachtte dat vandaag niet goed te praten. Volgens hem heeft het verdagen van de vergadering en de redenen die door enkelen zijn genoemd om weg te blijven of te laat te komen, tot veel discussie geleid, waardoor een duidelijke positie van de Staten wel belangrijk is. Hij blikte tevens terug op de geschiedenis van de PNP, die in dergelijke gevallen de situatie intern had behandeld, waardoor er nooit een Statendebat nodig was. Verder vindt hij de verklaring dat Schotte nog onschuldig is, nonsens. “Het vonnis is geldig.”
 
Onafhankelijk lid Omayra Leeflang was kort. Ze is het ermee eens om de Staatsregeling aan te passen, conform die van St. Maarten. Verder herhaalde ze dat haar partij Un Kòrsou Hustu deze situatie heeft voorkomen, door in de gedragscode op te nemen dat zodra een partijlid als verdachte is aangemerkt, hij of zij zich terug moet trekken. Indien die persoon dat niet zelf wil doen, wordt hij/zij tot aftreden gedwongen.
 
Alex Rosaria, leider van Pais, de partij die met de motie kwam, had een uitgebreid betoog over moraliteit en integriteit en sprak niet specifiek over Schotte. Relevant was voor hem dat de Staten een positie innemen hoe met dergelijke zaken in de toekomst omgegaan moet worden.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.