Statendebat Wiels wacht op rapport Curacaohuis

WILLEMSTAD — De Staten moeten nog twee weken geduld hebben voor er meer duidelijkheid komt over de bevindingen van het onderzoek dat overheidsaccountant Soab doet naar het Curaçaohuis.
 
Premier Ben Whiteman (PS) verklaarde vanmorgen in de Staten in afwachting te zijn van de resultaten van dit onderzoek, waar hij op 4 april zelf om heeft gevraagd.
 
Het Statendebat over de gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS) en haar handelen in het Curaçaohuis was vanmorgen daarom snel afgelopen. Onafhankelijk raadslid Omayra Leeflang kwam, zoals vorige week al was aangekondigd, met de motie dat Wiels niet meer op steun van het parlement kan rekenen. Maar op de stemming daarover zal men moeten wachten tot de volgende vergadering over dit onderwerp. Leeflang herhaalde wederom de kritiek op het handelen van Wiels, waarover inmiddels al vier rapporten zijn verschenen. Ook onafhankelijk raadslid Marilyn Moses was gauw klaar. Haar rode kaart had ze al lang getrokken. Niemand van de coalitiefracties heeft vanmorgen het woord gevraagd.
 
PAR en Pais hebben zich weliswaar kritisch getoond, maar willen niet op de zaak vooruitlopen voordat premier Whiteman als verantwoordelijke voor Wiels duidelijkheid heeft gegeven hoe het staat met de implementatie van de verschillende rapporten, die in de afgelopen periode over het Curaçaohuis zijn verschenen.
 
Hensley Koeiman van oppositiepartij MAN verzuchtte dat het parlement er maar niet in slaagt dit onderwerp af te maken. Er is immers al verschillende keren over het functioneren van Wiels gedebatteerd. De Ombudsman bracht een verslag uit en er heeft vorig jaar op Wiels’ eigen verzoek een doorlichting plaatsgevonden van het Curaçaohuis. De aanbevelingen in dat laatste rapport worden nog maar sporadisch uitgevoerd. En nu loopt dus nog het Soab-rapport. Maar de krampachtigheid waarmee Wiels op haar plaats wordt gehouden, is bijna stuitend, aldus Koeiman.
 
De motie van Leeflang is bedoeld om nogmaals een signaal af te geven. Maar of ze de coalitie hierin mee zal krijgen, moet blijken als er gestemd wordt. En dat lijkt niet waarschijnlijk. De PS-fractie zal Wiels, die door haar broer Helmin op deze post werd gezet, blijven steunen. Verwijzend naar onder andere de resultaten van de doorlichting van vorig jaar. Daarin werd gesteld dat er een en ander verbeterd was, maar er werden ook tal van kritiekpunten, hetzij in milde bewoordingen, genoemd.
 
MFK-lid Amerigo Thodé focuste onder andere op de uitgaven voor personeel, die te hoog zijn, terwijl Koeiman de comptabiliteitsvoorschriften noemde.
 
Het actieplan voor verbeteringen bij het Curaçaohuis heeft vooralsnog voor weinig concrete resultaten gezorgd. Op een aantal punten wordt nog gewacht op een reactie van onder anderen gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels zelf, zo blijkt uit de toelichting op de stand van zaken, die vooruitlopend op het debat van vandaag door premier Ben Whiteman naar de Staten was gestuurd. Het is niet duidelijk in hoeverre die vertraging te maken heeft met het vroegtijdige vertrek van directeur Humphrey Senior vorige maand. Die nam ontslag omdat de gevolmachtigde minister zich met zijn taken als directeur bemoeide, terwijl het gescheiden functies zijn.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.