Parlement unaniem akkoord met verbod plastic zak

ORANJESTAD — In navolging op het verbod op het aanbieden van ‘plastic tassen voor eenmalig gebruik’ wil AVP-parlementariër Donny Rasmijn ook het gebruik van plastic wegwerpmaterialen op het strand verbieden.
 
Gisteren ging het parlement unaniem akkoord met het verbod op het aanbieden van plastic tassen per 1 januari 2017. Voor Rasmijn stopt het hierbij niet, hij maakt zich hard voor verdere maatregelen om de afvalproblematiek aan te pakken.
 
Nu het wetsvoorstel is aangenomen, moet de bevolking over zes maanden officieel afscheid nemen van de plastic tas en leren gebruik te maken van duurzame boodschappentassen, kratten en dozen. Bedrijven worden nu al geadviseerd om het plasticgebruik te verminderen. In het wetsvoorstel staat hierover te lezen: “De transitie zal soepel verlopen als de bedrijven op een pro-actieve wijze de klanten bewegen tot het gebruik van de herbruikbare tassen. (...) De winkeliers kunnen vooruitlopend op het verbod al enige maatregelen treffen, zodat zijzelf en hun klanten alvast hieraan kunnen aanpassen.” De bedoeling is dat voorafgaand aan het verbod een bewustwordingscampagne wordt gelanceerd om het consumptiegedrag van de gebruiker van de plastic tas te beïnvloeden. Wanneer deze campagne van start gaat is nog onbekend. “We moeten nog met de stakeholders gaan zitten omtrent de bewustwordingscampagne”, vertelt Rasmijn aan Amigoe. “We hopen in twee á drie maanden hiermee te kunnen beginnen.”
 
 
Getouwtrek
 
Enkele jaren geleden werd al geprobeerd om een plastic tas-verbod op te stellen. Dat liep toen stuk op juridisch getouwtrek over de definitie van een plastic zak. In 2008 namen supermarkten en mini-markets maatregelen om het plasticgebruik te verminderen door middel van de aanschaf van stevige (herbruikbare) plastic tassen en door de stimulatie van het gebruik van kartonnen dozen. Ook tassen van natuurlijke stoffen kwamen toen in beeld. Alleen boekten deze maatregelen geen langdurig effect.
 
 
Motie wegwerpplastic
 
Milieu-minister Mike de Meza probeerde in 2014 wederom het onderwerp op tafel te leggen, nadat hij aangaf dat het ‘onverantwoordelijk is om door te gaan met de manier waarop wij omgaan met plastic zakken’ en door te stellen dat de gevolgen van plastic ‘dramatisch zijn voor ons milieu’. Hij wilde datzelfde jaar nog de wet op poten krijgen en doorvoeren, net zoals dat hij datzelfde jaar nog statiegeld wilde invoeren voor de meest gebruikte flessen frisdrank en alcoholische dranken. Dit laatste punt is nog steeds niet van kracht. Rasmijn meldt hierover desgevraagd dat ‘het de bedoeling is’ dat er een studie wordt gedaan of statiegeld ingevoerd kan worden op glas- en plasticflessen. Deze studie wordt volgens hem zeer waarschijnlijk uitgevoerd door de Universiteit van Aruba. Daarnaast is het volgens Rasmijn de bedoeling dat in navolging van het plastic tas-verbod ‘nog andere maatregelen worden genomen om het milieu te beschermen’. Hij geeft als voorbeeld dat in februari een motie werd gepresenteerd en aangenomen over dat de regering maatregelen moet nemen, zodat plastic wegwerpmaterialen niet meer op de stranden gebruikt kan worden. “Dit geldt voor hotels, kampeerders, feestjes op stranden, boten enzovoorts”, aldus Rasmijn.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.