Eric Garcia langer vast gehouden

WILLEMSTAD - Voormailg Girobank-directeur Eric Garcia wordt nog langer vast gehouden. Eén van de redenen hiervoor die door het Openbaar Ministerie naar voren is gebracht, is het feit dat de rechtsorde geschokt is door de verduistering van de oud-Girobank-directeur.
 
Dat zegt Norman Serphos, de woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM), tegen het Antilliaans Dagblad. 
 
Een ander punt dat voor het OM meewoog is, dat de gevangenhouding van de bankier in het belang van het onderzoek diende.
 
Garcia werd op 20 juli na aankomst op luchthaven Hato aangehouden. De ex-bankdirecteur wordt ervan verdacht meer dan tien miljoen dollar te hebben verduisterd bij de afwikkeling van het faillissement van Banco Maracaibo, waarbij hij als een van de curatoren betrokken was. Banco Maracaibo nv - toentertijd gelegen in het WTC te Piscadera - werd in 1994 door het Gerecht in Eerste Aanleg in staat van faillissement verklaard. Garcia werd in deze zaak als curator benoemd en twee maanden later volgde Rob Blaauw. Bij dit faillissement zou Garcia geld - ruim tien miljoen dollar - van de faillissementsrekening naar een andere rekening hebben weggesluisd en zou hij deze verduistering vervolgens door vervalste documenten hebben getracht te verbergen.
 
Na de aanhouding van de oud-Girobankdirecteur op 20 juli hebben onder leiding van de rechter-commissaris twee huiszoekingen plaatsgevonden in de woning en het kantoor van Garcia te Groot Davelaar. Hierbij zijn onder andere documenten en andere artikelen die in het belang van het onderzoek dienen, in beslag genomen.
 
Na reeds twee keer zijn detentie te hebben verlengd, werd op 9 augustus door de rechter-commissaris besloten om de gevangenhouding van Garcia voor nog eens zestig dagen te verlengen.
 

OM seponeert zaak tegen Steven Martina

WILLEMSTAD - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het onderzoek tegen de voormalig Minister van Economische ontwikkeling, Dr. Ir. Steven Martina afgerond en besloten de zaak onder voorwaarden te seponeren.

Uitspraak College van Beroep

ECLI:NL:OGEAA:2014:43
Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba
ORANJESTAD - Gedurende de periode dat appellant in Aruba geen werkelijke verblijfplaats hield, kan hij niet als ingezetene van Aruba worden beschouwd.

Aruba keeps border with Venezuela shut

ORANJESTAD - While Venezuela reopened its borders with Brazil and Aruba, the latter’s government did not find the timing “opportune” and kept the current trade and travel ban in place for now.