Driekwart van winkeliers is in overtreding

WILLEMSTAD — Driekwart van de winkeliers op Curaçao houdt zich niet aan de fiscale regels. Dat blijkt uit de controles die Stichting Belastingaccountantsbureau (BAB) onlangs heeft gehouden.
 
Overtredingen die de controleurs zijn tegengekomen zijn onder andere het ontbreken van het zegel van het fiscaal kasregistratiesysteem en het geven van de kassabon aan de klant. Dat zei minister van Financiën José Jardim gisteren tijdens de wekelijkse persconferentie van de ministerraad.
 
Tijdens de eerste twee weken van de controles is BAB bij 259 ondernemingen langs geweest. Van de 259 bedrijven hielden 195 zich niet aan de regels. In de eerste week werden er 161 zaken gecontroleerd. Daarvan hielden 138 bedrijven zich niet aan de regels. Dat komt neer op 86 procent. In de tweede week werden er 98 bedrijven gecontroleerd. Van die bedrijven waren 57 in overtreding. In totaal moesten zes ondernemingen hun deuren op last van BAB voor een week sluiten.
 
De controles werden uitgevoerd in het kader van de onlangs aangepaste wetgeving voor kasregistratie. BAB heeft meer instrumenten in handen gekregen om ondernemers te sluiten die zich niet aan de regels houden. Daarvoor heeft de stichting extra middelen gekregen voor het tijdelijk aantrekken van extra personeel bij BAB. Zij gingen de straten op voor de controles.
 
Met de controles wil het ministerie van Financiën toezien op de tax compliance van bedrijven. Jardim deed tijdens de persconferentie een beroep op de bevolking om bij alle aankopen de kassabon te controleren. De Belastingdienst schat dat een groep kasregistratieplichtigen voor miljoenen guldens per jaar belasting ontduikt. Bij minimarkten en toko’s alleen al schat Sherwin Casper, directeur van BAB, dat de landskas 10 miljoen gulden per jaar misloopt. In de meeste gevallen is de omzetbelasting wel aan de consument in rekening gebracht, maar wordt deze niet afgedragen aan de Belastingdienst. Een bon moet minimaal voldoen aan de volgende wettelijke eisen: de datum en het tijdstip waarop de kassabon is uitgereikt, de naam of handelsnaam, het adres en het Crib-nummer van de administratieplichtige die de levering of de dienst verricht, een duidelijke omschrijving van de geleverde goederen of verrichte diensten, de hoeveelheid van de geleverde goederen of de omvang van de verrichte diensten, het toegepaste omzetbelastingtarief of indien een vrijstelling van omzetbelasting van toepassing is, enige vermelding daarvan en het omzetbelastingbedrag dat ter zake van de leveringen of diensten verschuldigd is geworden.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.