Amendment for recognision of registered partnerships Aruba

ORANJESTAD - The handling of a controversial amendment to Aruba’s Civil Code recognising so-called “registered partnerships” started in Parliament on Monday.
 
The law change will afford gay couples who cannot get married on the island the same social rights as wedded heterosexuals.
 
A gathering in support of the proposal by AVP fraction member Desirée De Sousa-Croes was held at Wilhelmina Park on Sunday evening.
 
 
 
Wereldwijde oproep voor stemmen gelijke rechten Aruba
 
ORANJESTAD — De internationale website ‘All Out’, die vecht voor gelijke rechten voor de LGBT-gemeenschap (lesbian, gay, bisexual en transgender), roept iedereen ter wereld op het Arubaanse parlement aan te sporen om vóór het amendement voor het geregistreerd partnerschap op Aruba te stemmen.
 
Ook de Orde van Advocaten neemt een sterke positie in het debat in door te stellen dat de politiek een voorbeeldfunctie moet tonen door het amendement alsook het homohuwelijk te legaliseren.
 
Op de website (www.go.allout.org) staat te lezen dat LGBT’ers in de Cariben het moeilijk hebben, doordat zij op eilanden als Barbados, Jamaica, Trinidad en Tobago vaak niet openlijk uit kunnen komen voor hun geaardheid. “Veel Caribische LGBT-ers moeten dagelijks leven in angst”, aldus go.allout.org. “Maar een klein eiland in de Cariben wil deze trend op een grootse manier verbreken. Deze maandag (ofwel vandaag, red.) stemt Aruba over gelijke rechten voor koppels van hetzelfde geslacht. Het amendement is ingediend door Desiree de Sousa-Croes, een openlijk homoseksuele politicus, die In Nederland getrouwd is met iemand van hetzelfde geslacht.” Echter stelt de website dat ‘religieuze leiders als Daniel Szpila, een katholieke priester, een tegencampagne voert die leidt tot ‘geweld’ en ‘angst’. “Spizla heeft gezegd dat kinderen van homoseksuele ouders gedoemd zijn gehandicapt te worden, geestelijk gestoord en emotioneel beroofd (...). We moeten ze helpen om dit haat zaaien te stoppen. Duizenden handtekeningen uit de hele wereld zullen beleidsmakers ervan overtuigen dat de stemming voor de liefde en gelijkheid in Aruba het juiste is om te doen.”
 
Ook Johan Sjiem Fat, deken van de Orde van Advocaten van Aruba, onderstreepte afgelopen vrijdag namens de Orde tijdens zijn toespraak bij de installatiezitting van de nieuwe procureur-generaal (pg) van Aruba, dat geregistreerd partnerschap een mensenrecht is. Hij zei fel, ten overstaande van onder meer premier Mike Eman (AVP): “De Orde betreurt het dat de Arubaanse regering en de Arubaanse-statenleden tot nu toe niet de moed hebben gehad om ronduit te kiezen voor het homohuwelijk en de legalisering voor het geregistreerd partnerschap voor stellen van hetzelfde geslacht. Als je het bekijkt als buitenstaander, krijg je de indruk dat onze politici zich druk en nerveus maken om stemverlies en dat ze zich laten intimideren door onder andere een homofobe katholieke pastoor.” De Orde denkt dat je met het legaliseren van het homohuwelijk juist meer stemmen wint. “De Orde denkt in de eerste plaats dat met de keuze voor het homohuwelijk en geregistreerd partnerschap meer stemmen te winnen zijn dan te verliezen, maar natuurlijk moet de keuze voor zoiets niet worden bepaald door zuiver politiek opportunisme.”
 
Sjiem Fat benadrukt daarnaast dat het geregistreerd partnerschap een mensenrecht betreft, ‘een law of the land’, zoals hij dat zegt en dat alle beschaafde samenlevingen anno 2016, die kiezen voor het homohuwelijk en geregistreerd partnerschap, beseffen dat seksuele oriëntatie nooit grond mag zijn voor discriminatie “Als je praat over politiek dan meent de Orde dat je in dit soort zaken een fundamentele voorbeeldfunctie moet hebben, dat zij leiding moeten geven aan de samenleving en een gidsrol moeten vervullen.”
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.