Wetgever tast onder druk FATF positie advocatuur Aruba aan

ORANJESTAD – De Arubaanse wetgever heeft onder druk van de Financial Action Task Force (FATF) de onafhankelijkheid en het beroepsgeheim van de advocatuur op Aruba aangetast.
 
Dat stelde de deken van de Orde van Advocaten, advocaat Hans Sjiem Fat afgelopen vrijdag tijdens zijn speech ter gelegenheid van de installatie van rechter Jaap Sap en de nieuwe procureur-generaal van Aruba, Alex van Dam.
 
“De Orde van Advocaten meent dat meldplicht van de advocaat van ongebruikelijke transacties van de client, buiten diens medeweten, een onaanvaardbare aantasting van het beroepsgeheim en de onafhankelijkheid van de advocaat is,” aldus Sjiem Fat.
 
GETRANSFORMEERD NAAR OPSPORINGSAMBTENAAR
 
De wetgeving waar Sjiem Fat aan refereert, heeft de advocaat getransformeerd van vertrouwenspersoon tot waakhond en onbezoldigd opsporingsambtenaar bij de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering. Door een van de kernwaarden van de advocatuur weg te nemen, kan een advocaat nu volgens Sjiem Fat niet meer naar behoren functioneren.
 
“Het beroepsgeheim, verschoningsrecht en de onafhankelijkheid van de advocaat zijn privileges, die in dienst staan van de rechtsstaat en beogen te bevorderen dat een rechtzoekende aan wie de advocaat rechtsbijstand verleent zonder vrees voor openbaarmaking informatie, die van belang is voor zijn verdediging, kan verschaffen en dat de advocaat onbevreesd zijn cliënt kan bijstaan, ook in geschillen met de overheid,” vervolgt de deken van de Orde van Advocaten. Volgens de deken is het niet vanzelfspekend dat deze kernwaarden ondergeschikt worden gemaakt aan de waarheidsvinding, wanneer het gaat om bestrijding van witwassen en terrorisme-financiering.
 
BETREURENSWAARDIGE RECHTSPOLITIEKE KEUZE
 
“Het betreft hier een betreurenswaardige rechtspolitieke keuze,” stelt Sjiem Fat. Dat inmiddels ook in de Europese Unie het FATF-regime is ingevoerd, kan de Orde van Advocaten Aruba er volgens Sjiem Fat niet van overtuigen dat het daarom een goede zaak zou zijn: “Two wrongs don’t make one right.”
 
Bron: NoticiaCla

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.