Oud-directeur Girobank Eric Garcia failliet verklaard

WILLEMSTAD — Oud-directeur van de Girobank Eric Garcia is gisteren door het gerecht failliet verklaard. Garcia die vorige week tijdelijk in vrijheid werd gesteld, is vanmorgen weer aangehouden door het Openbaar Ministerie (OM).
 
Volgens de rechter in Eerste Aanleg is er kans op vluchtgevaar. Daarnaast heeft Garcia tot nu toe weinig blijk van medewerking gegeven.
 
Norman Serphos, woordvoerder van het OM, bevestigt dat Garcia naar de Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) op Seru Fortuna is gebracht. Het faillissement werd op 15 september aangevraagd door Valerie Maria. Maria is curator in de faillissementszaak van Banco di Maracaibo en hoopt op deze wijze het geld dat vermoedelijk door Garcia is verduisterd, terug te krijgen. Het draait om ruim 10 miljoen dollar.
 
“Vanaf het moment dat ik aangifte heb gedaan van het verduisterde bedrag is het geld niet meer teruggekomen in de boedel”, legt Maria uit. “Het verduisterde geld is nodig voor de slotuitdeling in het faillissement van Banco Maracaibo.” Een van de manieren om de ruim 10 miljoen dollar op Garcia te verhalen is de faillissementsverklaring. “Dat is een van de manieren om inzicht te kunnen krijgen in zijn vermogen”, aldus Maria.
 
Garcia is volgens Maria niet komen opdagen bij de faillissementszitting. Daardoor is hij ook niet gehoord. “Op grond daarvan is hij in verzet gegaan tegen de faillissementsbeslissing”, legt Maria uit. De rechter moet nu een datum bepalen om Garcia alsnog te horen. Het gerecht in Eerste Aanleg heeft Lizaima Da Costa Gomez benoemd tot curator.
 
 
Cel
 
De failliet verklaarde Garcia is volgens Maria ‘gegijzeld’ op grond van artikel 82 in het faillissementsbesluit. Deze zogenoemde faillissementsgijzeling gebeurt als iemand zijn verplichtingen niet nakomt. Eerder verklaarde Garcia dat het verduisterde geld uiterlijk 15 augustus terug zou zijn. “Dat is niet gebeurd”, zegt Maria. Bij Garcia speelde mee dat hij de rechter-commissaris verkeerd heeft ingelicht ten tijde van zijn medecuratorschap in de faillissementszaak van Banco di Maracaibo. Verder bevindt Garcia zich veelvuldig in Venezuela en de Verenigde Staten. Volgens de rechter is er gegronde vrees dat hij zijn verplichtingen niet na zal komen als hij naar het buitenland ‘vlucht’. Volgens Maria hoeft de inbewaringstelling van Garcia niet lang te duren als hij zijn medewerking verleent.
 
Banco Maracaibo
 
Het faillissement van offshore bank Banco Maracaibo nv werd in augustus 1994 uitgesproken. Garcia werd vervolgens, vanwege zijn kennis van het Venezolaanse bankwezen, tot curator in het faillissement aangesteld. Valerie werd op 11 juli jl. benoemd tot curator. Zij ontdekte vrij snel dat Garcia ruim 10 miljoen dollar had verduisterd en een MCB-rekeningafschrift had vervalst. Garcia wordt hiervoor strafrechtelijk vervolgd. Vorige week is hij in tijdelijke vrijstelling gezet. Wel moest hij zich iedere dag melden bij de politie en is zijn paspoort afgenomen. Volgens het OM is er kans op vluchtgevaar. De faillietverklaring van Garcia is een civiele zaak. De rechter heeft daarom op andere gronden besloten om Garcia aan te houden.
 
Amigoe

NAGICO respects arbitrators’ decision

PHILIPSBURG--NAGICO Insurances Chairman Imran McSood said on Thursday that the company accepts the decision of the arbitrators in the case involving Princess Juliana International Airport (PJIA).

Dutch Princess Christina, sister of Beatrix, dies at age 72

THE HAGUE--Princess Christina, youngest sister of former Dutch queen Beatrix, has died of cancer at the age of 72. The announcement was made on Friday morning by the Government Information Service RVD.

Negotiations on Oyster Pond border to commence late 2019

THE HAGUE--The actual negotiations regarding the St. Maarten/St. Martin border, including the Oyster Pond area, are expected to start at the end of 2019, confirmed Dutch Kingdom Minister of Foreign Affairs Stef Blok on Thursday.