Proces decembermoorden tegen Bouterse voortgezet

PARAMARIBO -De Krijgsraad in Suriname heeft vandaag besloten dat het proces tegen president Desi Bouterse en andere verdachten voor hun rol in de 8 decembermoorden van 1982 wordt voortgezet.
 
Rechter Cynthia Valstein-Montnor zei namens de Krijgsraad in Paramaribo, dat er geen beletselen zijn voor voortzetting van het proces. Dit bericht onder andere De Telegraaf.
 
Het verzoek van de procureur-generaal Roy Baidjnath Panday om het proces te beëindigen, is afgewezen door de Krijgsraad.
 
De auditeur militair heeft voorafgaande aan het voorlezen van zijn requisitoir verzocht om een schorsing. Hij wil een planning maken om alle strafeisen tegen Bouterse en de meer dan twintig andere betrokkenen te kunnen voordragen.
 
De zaak draait om de moorden op vijftien vooraanstaande Surinamers en tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse, gepleegd op 8 december 1982. Bouterse is hoofdverdachte in de rechtszaak, maar intussen ook de president van het land.
 
Het besluit van vanochtend is een forse streep door de rekening voor Bouterse. Hij heeft steeds geprobeerd zijn berechting in het negen jaar lopende proces te dwarsbomen. Op 30 juni vorig jaar gebood Bouterse het Openbaar Ministerie uit hoofde van zijn functie van president het proces stop te zetten. Hij gebruikte hiervoor artikel 148 van de Grondwet. Dit artikel geeft hem als staatshoofd de ruimte zo'n opdracht te geven als de staatsveiligheid in gevaar is. Bouterse moest deze noodsprong maken omdat de rechter in juni 2016 had besloten de omstreden Amnestiewet niet van toepassing te verklaren op de decembermoorden en dus door te gaan met het strafproces. Ook die Amnestiewet, door het Surinaamse parlement aangenomen in 2012, had als doel het proces stop te zetten.
 
Advocaat Hugo Essed van de nabestaanden van de 8 decemberslachtoffers noemde het besluit een 'historische beslissing'. Essed: 'Met deze beslissing zegt de Krijgsraad dat de rechtsstaat ook van toepassing is op de heer Bouterse'. 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.