Staat Suriname tekent beroep aan tegen vonnis in zaak Yvanne Hilton

PARAMARIBO - De staat Suriname heeft toch hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de Kantonrechter in de zaak van Yvanna Hilton, die via de rechtszaal wist af te dwingen, dat het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) in haar administratie het geslacht van Hilton moet veranderen van 'man' in 'vrouw'.
 
Haar advocate Audrey Tjong A Sie vindt het hoger beroep enerzijds jammer, omdat hiermee haar cliënte nog altijd in een onzekere positie verkeert over haar identiteit. Anderzijds hoopt zij in hoger beroep nogmaals het gelijk aan haar kant te krijgen. Bovendien zal hierdoor jurisprudentie ontstaan over dit vraagstuk. Dit bericht de Ware Tijd vandaag.
 
Nadat op 11 januari de rechter vonnis had gewezen, heeft Hilton geen gebruik kunnen maken van het oordeel van de rechter, omdat het vonnis niet bij voorraad uitvoerbaar was. Dit betekent, dat ze niet kon afdwingen dat CBB het vonnis direct zou uitvoeren. De afgelopen week werd het vonnis aan beide partijen betekend, waarna Tjong A Sie een kopie ontving van de brief waarin hoger beroep is ingesteld.
 
De Staat is onder andere van mening, dat er in Suriname geen wetgeving bestaat over transgendervraagstukken. Van het schenden van een mensenrecht van Hilton zou er geen sprake zijn. Hilton zou volgens de zienswijze van het CBB, vrijwillig een operatie hebben ondergaan van man naar vrouw, zonder iemand om toestemming te vragen. De Staat vindt dan ook dat ze niet van de gemeenschap mag verwachten dat die de geslachtsverandering accepteert. De Kantonrechter had echter al deze uitgangspunten van de Staat verworpen.
 
Volgens de rechter doet het niet ter zake of Hilton de Staat wel of niet zou hebben geconsulteerd of om toestemming zou hebben gevraagd. Dat er geen wetgeving in Suriname is op transgendergebied wordt door de rechter verworpen met het gegeven dat er internationale wetgeving is waaraan Suriname zich heeft verbonden.
 
De Kantonrechter vindt verder, dat Yvanna zich in een situatie bevindt die niet verenigbaar is met het recht op respect voor privéleven.
 
Tjong A Sie zegt in een reactie, dat als het hoger beroep lang op zich laat wachten, ze bij het Hof van Justitie zal aandringen op bespoediging.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.