Dertig kleine aandeelhouders DSB richten vereniging op

PARAMARIBO - Een dertigtal aandeelhouders van De Surinaamsche Bank (DSB) heeft besloten een vereniging op te richten. DSB heeft enkele duizenden kleine aandeelhouders.
 
Hun belangen worden onvoldoende behartigd, omdat zij niet verenigd zijn, vindt de initiatiefgroep die bezig is met de oprichting van de Vereniging van aandeelhouders bij DSB, zo bericht Starnieuws. 
 
Directe aanleiding tot deze stap is de schorsing van algemeen directeur Sigmund Proeve door de Raad van Commissarissen bij DSB op 19 januari. Aandeelhouders vinden, dat Assuria met 44% van de aandelen bij DSB in feite bepaalt wat de koers van de bank is. Bij wet mag een aandeelhouder niet meer dan 20% van de aandelen hebben bij een bankinstelling. De kleine aandeelhouders vinden dat de overgangsperiode al voorbij is, maar Assuria heeft nog steeds een dikke vinger in de pap.
 
Na de schorsing van Proeve hebben Assuria en de Staat, als grootaandeelhouders, bekendgemaakt dat zij DSB met kapitaal zullen ondersteunen. De initiatiefgroep vindt dat hierdoor de aandelen van Assuria zullen toenemen.
 
De aandeelhouders die met het initiatief zijn gekomen om zich te verenigingen, hebben een notaris in de arm genomen die bezig is de statuten af te ronden. Komende week zal volgens verwachting de organisatie worden geproclameerd. De initiatiefnemers willen de belangen van de kleine aandeelhouders behartigen, waardoor hun stem ook gehoord zal worden. De duizenden aandeelhouders zijn versnipperd waardoor zij niet kunnen eisen om ook vertegenwoordigd te zijn in de raad van commissarissen.
 
De kleine aandeelhouders wensen ook medezeggenschap in belangrijke ontwikkelingen bij de bank. Zij willen dat de Bankwet volledig wordt nageleefd, waardoor het niet mogelijk is dat een aandeelhouder meer dan 20% van de aandelen bezit.
 
De Raad van Commissarissen moet nog groen licht krijgen voor het ontslag van Proeve op een aandeelhoudersvergadering, die uiterlijk 18 maart moet worden gehouden.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.