Aruban minister corruption suspect

ORANJESTAD – Aruban authorities suspect Minister of Social, Labour and Youth Affairs Paul Croes (AVP) of corruption regarding the issuance of work permits for which he was allegedly paid, in cooperation with other officials of the ministry.
 
The money may have subsequently have been laundered as well.
 
The Prosecutor’s Office made this announcement at a press conference. The Eman Cabinet member had not yet been detained because authorities saw no reason to do so at this time, but a total of 13 searches were conducted in the case at businesses and homes, including one at his houses in Noord.
 
Prime Minister and AVP leader Mike Eman said his government has full confidence in the justice system and would give complete cooperation to law enforcement. He added that a decision on Croes’ position and political future would have to wait until clarity is provided.
 
General elections are scheduled for September.
 
The probe started after reports on Facebook. Several witnesses were subsequently heard.
 
Arubaanse minister verdacht van aannemen steekpenningen
 
Minister Paul Croes van Sociale Zaken, Jeugd en Arbeid wordt door het Openbaar Ministerie van Aruba verdacht van het aannemen van steekpenningen voor het faciliteren van werkvergunningen voor niet-ingezetenen.
 
Vanochtend vonden in dertien panden huiszoekingen plaats. Croes en een paar leden van zijn staf die ook verdacht worden, zijn (nog) niet aangehouden. Premier Mike Eman zegt het nog lopende onderzoek niet in de weg te zullen staan, maar wil nog geen uitspraken doen over de toekomst van zijn collega-minister.
 
Wanneer een bedrijf voor een buitenlandse werknemer een werkvergunning aanvraagt, wordt met een arbeidsmarkttoets door overheidsdienst DPL onderzocht of er een Arubaan voor die positie beschikbaar is. De minister en zijn medewerkers worden verdacht van ambtelijke corruptie, in de zin van dat zij ‘giften, beloften en/ of diensten’ hebben aangenomen in ruil voor ontheffingen van de arbeidsmarkttoets. Dat verklaart hoofdofficier van Justitie Eric Olthof.
 
De zaak kwam aan het rollen door aantijgingen op sociale media en getuigenverklaringen. Een feitenonderzoek werd uitgevoerd waarna het OM overging tot het starten van een strafonderzoek, met hulp van onder meer de Nederlandse FIOD.
 
De huiszoekingen door de Landsrecherche in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam en de politie vonden in de vroege dinsdagochtend plaats. Onder meer in de woning van minister Croes maar ook in panden van bedrijven en een stichting. Daarbij werden computers en ander onderzoeksmateriaal in beslag genomen. Olthof zegt dat in de komende maanden de in beslag genomen documenten en computers worden onderzocht en getuigen verder worden verhoord. Daarna wordt besloten of er wordt overgegaan tot arrestaties.
 
Tijdens de huiszoeking in de woning van minister Croes werd een huishoudelijke hulp aangetroffen die illegaal op het eiland verbleef. Zij is vastgezet en wordt van het eiland gedeporteerd. Olthof geeft aan dat het paspoort van de bewindsman niet is ingevorderd.
 
Meteen na de persconferentie van het OM stond ook premier Mike Eman de pers te woord. Eman noemt het een pijnlijke situatie en zegt dat de regering het onderzoek vrij baan geeft in belang van de rechtsorde. Volgens Eman is het op dit moment te vroeg om een uitspraak te doen over het ministerschap van Paul Croes.
 
Opvallend was de uitspraak van de premier dat ‘meer dan een jaar geleden’ in de ministerraad met minister Croes werd gesproken over aantijgingen van corruptie met werkvergunningen door stafleden van de minister. Volgens premier Eman zou minister Croes hebben gezegd dat hij de aantijgingen zou onderzoeken. Eman verklaarde ook dat hij minister Croes destijds de ruimte en het vertrouwen had gegeven om de situatie op te lossen. Op de vraag of Croes dit daadwerkelijk heeft gedaan zei de premier: “Volgens mij wel.”
 
Caribisch Netwerk

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.