Rechtbank wil nieuw onderzoek naar doodsoorzaak Mitch Henriquez

THE NETHERLANDS - De rechtbank heeft in een pro-formazitting bepaald dat er nieuw onderzoek moer worden gedaan naar de doodsoorzaak van Mitch Henriquez.
 
De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen twee agenten begint pas in november.
 
Aanleiding voor het nieuwe onderzoek is een rapport van een forensisch arts dat de verdediging onlangs naar de rechtbank stuurde. Daarin staat dat Henriquez waarschijnlijk niet is omgekomen door een nekklem, maar door een hartstilstand als gevolg van hartritmestoornissen.
 
De rechtbank vindt daarom dat er nieuw onderzoek moet komen. Dat zal echter wel veel tijd in beslag nemen, omdat de onderzoeker van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) die dat onderzoek gaan doen het hele dossier door moet nemen.
 
Het Openbaar Ministerie betreurt dat de zaak vertraging oploopt, maar is het met de rechtbank eens dat nieuw onderzoek noodzakelijk is. Het wordt de verdediging niet kwalijk genomen dat ze het rapport laat hebben ingebracht.
 
De advocaat van de agenten zegt dat ze het ook niet eerder hadden kunnen doen. Men moest immers de uitslag van het onderzoek afwachten om te weten of deze in het belang van de verdediging zou zijn. Aanders was het rapport niet aan de rechtbank gestuurd.
 
Advocaat Richard Korver die de familie van Henriquez vertegenwoordigt, zegt dat het uitstel erg vervelend is voor de familie. Nabestaanden hebben volgens hem verlof gekregen om naar Nederland te komen om de zaak bij te wonen. Het is volgens hem niet zeker of dat in november weer mogelijk is.
 
Hij herhaalde ook de oproep om de namen van de agenten die bij de dood van Henriquez betrokken waren bekend te maken. 

Overleg Eerste Kamer over vluchtelingen uit Venezuela

DEN HAAG - De commissie Koninkrijksrelaties en Immigratie & Asiel voerden op 16 april mondeling overleg met staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de verantwoordelijkheden voor de bescherming van mensenrechten van (Venezolaanse) vluchtelingen, asielzoekers en migranten in het Caribisch deel van het Koninkrijk, in de context van de staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk.

Centrale Bank Aruba wil strenger toezicht registratie geldtransactiebedrijven

ORANJESTAD – Alle natuurlijke personen en ondernemingen die actief zijn als geldtransactiebedrijf en niet beschikken over de vereiste registratie, moeten hun activiteiten onmiddellijk staken.

PG's van Aruba en Colombia ondertekenen MOU tussen beide landen

BOGOTA/ORANJESTAD - De procureur-generaal van Aruba Alexander van Dam en de Fiscal General van Colombia Nestor Humberto Martinez hebben 11 april 2019 in Bogota een Memorandum van Overeenstemming (MOU) ondertekend tussen Aruba en Colombia.