Pisas heft commissie criminaliteitsfonds Curacao op

WILLEMSTAD - Interim-premier en -minister van justitie Gilmar ‘Pik’ Pisas heeft de commissie van het criminaliteitsfonds ontbonden.

Dat meldt de Extra.

Volgens de MFK-minister werkt het criminaliteitsfonds naar behoren en is een commissie daarom niet meer nodig. De onafhankelijke commissie beoordeelde de ideeën van de justitieminister over hoe het geld in het fonds moest worden besteed.

Op 30 maart, al zes dagen na zijn aanstelling, stuurde Pisas de leden een brief waarin verklaard werd dat ze niet meer nodig waren. De commissie besliste welke projecten zoals over criminaliteitsbestrijding en het welzijn van jongeren met geld uit het fonds zouden worden betaald. Het geld in het fonds is onder meer afkomstig van veilingen van goederen die met geld uit de criminaliteit zijn gekocht, tot huizen toe. Ook wordt beslag gelegd op geld van witwaspraktijken.

Bovendien wordt verwacht dat er tientallen miljoenen guldens van rekeningen in de VS van loterijbaas Robbie dos Santos op worden gestort. Minister Pisas heeft als reden voor het heenzenden van de commissieleden gezegd dat hij onderzoekt hoe de verdeling van de gelden beter kan worden geregeld.

Hij heeft zijn secretaris-generaal opdracht gegeven daartoe een analyse te maken. Opmerkelijk is dat oud-minister van Justitie Ornelio Martina vlak na zijn aftreden gezegd heeft bang te zijn dat het geld uit het fonds – vooral in verband met de storting van de tientallen miljoenen van Dos Santos – voor oneigenlijke doelen kan worden gebruikt. Hij had daar, nog in functie, de Stichting Overheids-accountantsbureau SOAB op gezet.

De inkomsten van het Criminaliteitsfonds worden – onder meer door het Afpakteam – onder toezicht van het OM geïncasseerd. Maar het Openbaar Ministerie heeft daarna geen zeggenschap over de bestemming van het geld voor projecten.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.