Plasterk noemt annulering verkiezingen Curaçao staatsgreep

Het besluit van de interim-regering van Curaçao van twee maanden geleden om de verkiezingen niet te laten doorgaan, "kwam in feite neer op een staatsgreep", vindt minister Plasterk.
 
In het programma WNL op Zondag zei de minister van Koninkrijksrelaties in een reactie op de verkiezingsuitslag dat hij vooral opgelucht is dat de verkiezingen zijn doorgegaan.
 
De interim-regering op Curaçao stond onder leiding van de MFK, de partij van de veroordeelde oud-premier Gerrit Schotte. Zijn minister van Binnenlandse Zaken gaf destijds opdracht de geplande verkiezingen te annuleren.
 
Machtsvacuüm
De verkiezingen waren uitgeschreven na de val van het kabinet-Koeiman. Schottes partij vond zo'n stembusgang onnodig omdat er in het parlement genoeg steun zou zijn om onder leiding van de MFK een nieuw kabinet te vormen.
 
Plasterk zei dat daardoor een niet te aanvaarden machtsvacuüm zou zijn ontstaan op het eiland. Hij liet toen de bevoegdheid om verkiezingen uit te schrijven verplaatsen van de Curaçaose minister van Binnenlandse Zaken naar de gouverneur.
 
Corruptie
Op de vraag wat hij gedaan zou hebben als de interim-regering de verkiezingen toch zou hebben tegengehouden, gaf Plasterk geen antwoord. Hij wil Schotte niet van munitie voorzien voor nieuwe beschuldigingen aan het adres van de Nederlandse regering.
 
Schotte is veroordeeld wegens corruptie en witwassen. Hij is vrij in afwachting van een hoger beroep. Hij leidt de MFK, maar mag wegens de veroordeling geen hoge bestuursfunctie meer uitoefenen. Hij verwijt de Nederlandse regering "dat die op hem jaagt".
 
Zijn partij won weliswaar één zetel, maar wordt door de twee andere grote partijen buiten een nieuwe regering gehouden.
 
NOS

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.