Invoering kwaliteitstoets voor advocaten

THE NETHERLANDS - Na jarenlang gesteggel is de kogel eindelijk door de kerk: advocaten worden onderworpen aan een kwaliteitstoets. Het gaat wel om de ‘light-versie’.
 
Advocaten moeten minimaal acht uur per jaar besteden aan feedback, maar hoeven daarvoor niet te kiezen voor het arbeidsintensieve en dure middel van peer review. Intervisie of gestructureerd collegiaal overleg is ook toegestaan. Het College van Afgevaardigden van de Nederlandse Orde van Advocaten heeft de benodigde verordening goedgekeurd op 21 juni.
 
Deze uitkomst is een compromis tussen het oorspronkelijke uitgangspunt van de Algemene Raad (AR) en de opinie van een aantal leden van het College van Afgevaardigden (CvA). De Algemene Raad wilde aanvankelijk peer review verplichten, maar dit stuitte op verzet vanuit geledingen binnen het CvA.
 
De tegenstanders van verplichte peer review zijn bang voor de kosten van een externe deskundige die peer review begeleidt. Vooral kleine kantoren hikken aan tegen het bedrag van 1000 à 1500 euro dat daarmee gemoeid is. Andere advocaten zijn bang de vertrouwelijkheidsregels te schenden als ze inzage moeten verlenen in hun dossiers.
 
CvA-lid Nardy Desloover (Wybenga advocaten) noemde de uitkomst een slap aftreksel van een kwaliteitstoets. Hij kreeg bijval van zijn Amsterdamse collega Margreet Ruijgrok (Van Hilten Advocaten & Mediators). “Het valt mij op dat de tegenstanders van strengere kwaliteitseisen vooral redeneren vanuit het belang van hun kantoor en niet vanuit het cliëntbelang.”
 
Het is nog niet bekend wanneer de verplichting ingaat.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.