15 jaar gevangenisstraf doodslag Teenerparade

WILLEMSTAD – Het Gerecht in Eerste Aanleg heeft de 23-jarige verdachte D.S.O., geboren te Colombia, op dinsdag 11 juli 2017 veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor de doodslag op de 18-jarige D’Xiane Ogenia.
 
Tevens dient D.S.O. een schadevergoeding te betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer.
 
D.S.O. is vrijgesproken van moord omdat het dossier onvoldoende aanknopingspunten bevat om te kunnen vaststellen dat er sprake was van voorbedachte rade. Het Openbaar Ministerie was dezelfde mening toegedaan. Het Gerecht acht bewezen dat de verdachte driemaal met een vuurwapen op het slachtoffer heeft geschoten. Als gevolg hiervan is het slachtoffer overleden.
 
Het beroep van de raadsvrouw op noodweer en noodweerexces werd door het Gerecht verworpen. Het Gerecht overwoog in dat verband dat op de videobeelden van het schietincident te zien is dat de gedragingen van de zijde van de verdachte van begin tot eind agressief en aanvallend van aard zijn richting het latere slachtoffer en een vriend van hem. Vanaf het moment dat de verdachte in hun richting loopt, zijn diens gedragingen steeds opnieuw gericht op het aangaan van de confrontatie. Het latere slachtoffer is degene die nog probeert een escalatie te voorkomen, maar de verdachte provoceert en ontketent het gevecht. Onder die omstandigheden kan de verdachte zich niet beroepen op noodweer of noodweerexces.
 
Het Gerecht overwoog verder dat deze doodslag niet alleen de directe nabestaanden maar ook de Curaçaose samenleving hevig heeft geschokt en gevoelens van angst, onveiligheid en verbijstering teweeg heeft gebracht. Het jeugdige slachtoffer is doodgeschoten tijdens het Curaçaose Karnaval, na afloop van de drukbezochte Teenerparade, een parade voor en door de jeugd van Curaçao. De schietpartij vond plaats in het hart van Curaçao, aan de voet van de op dat moment drukke Pontjesbrug, te midden van uitgedoste feestvierende jongvolwassenen en kinderen. Met dit schokkende en zinloze vuurwapengeweld heeft de verdachte gezorgd voor een tragisch dieptepunt als het gaat om het vuurwapengeweld in Curaçao, aldus de rechter. Dat de verdachte een geladen vuurwapen meeneemt naar de druk bezochte Teenerparade en vervolgens aanzienlijke hoeveelheden whisky en marihuana gebruikt acht het Gerecht verwerpelijk en buitengewoon gevaarzettend.
 
De rechter heeft bij de strafoplegging meegewogen dat de verdachte volledig toerekeningsvatbaar is en als strafverzwarende omstandigheden meegenomen dat sprake is van een doodslag begaan op zeer lichtvaardige wijze zonder enige aanleiding tijdens het Curaçaose Karnaval in de binnenstad van Willemstad, te midden van vele (jeugdige) omstanders. Daarmee is dit een van de zwaarste vormen van doodslag te noemen, zo oordeelt de rechter.
 
Het Openbaar Ministerie had 16 jaar gevangenisstraf tegen de verdachte geëist.
 
 
 

Minister Ferrier and Dutch State Secretary Knops sign loan agreement

THE HAGUE-- Minister of Finance Michael Ferrier and Dutch State Secretary Raymond Knops signed off Friday on a NAf. 50 million loan to stave off St. Maarten's looming liquidity challenges brought on by Hurricane Irma.

Extra judge in St. Maarten to assist in eliminating Irma backlog

PHILIPSBURG--Judge M.Th. Hoogland will become a deputy member of the Joint Court of Justice of Aruba, Curaçao and St. Maarten, and of Bonaire, St. Eustatius and Saba.

Lawyers file complaints about criminal justice system St. Maarten with Minister de Weever

PHILIPSBURG--Ten lawyers filed a complaint with Minister of Justice Cornelius de Weever concerning what they consider the consistent violation of the criminal justice system in St. Maarten.
disclaimer | privacy
© Dutch Caribbean Legal Portal | Website by Blinq Web Studio