15 jaar gevangenisstraf doodslag Teenerparade

WILLEMSTAD – Het Gerecht in Eerste Aanleg heeft de 23-jarige verdachte D.S.O., geboren te Colombia, op dinsdag 11 juli 2017 veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor de doodslag op de 18-jarige D’Xiane Ogenia.
 
Tevens dient D.S.O. een schadevergoeding te betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer.
 
D.S.O. is vrijgesproken van moord omdat het dossier onvoldoende aanknopingspunten bevat om te kunnen vaststellen dat er sprake was van voorbedachte rade. Het Openbaar Ministerie was dezelfde mening toegedaan. Het Gerecht acht bewezen dat de verdachte driemaal met een vuurwapen op het slachtoffer heeft geschoten. Als gevolg hiervan is het slachtoffer overleden.
 
Het beroep van de raadsvrouw op noodweer en noodweerexces werd door het Gerecht verworpen. Het Gerecht overwoog in dat verband dat op de videobeelden van het schietincident te zien is dat de gedragingen van de zijde van de verdachte van begin tot eind agressief en aanvallend van aard zijn richting het latere slachtoffer en een vriend van hem. Vanaf het moment dat de verdachte in hun richting loopt, zijn diens gedragingen steeds opnieuw gericht op het aangaan van de confrontatie. Het latere slachtoffer is degene die nog probeert een escalatie te voorkomen, maar de verdachte provoceert en ontketent het gevecht. Onder die omstandigheden kan de verdachte zich niet beroepen op noodweer of noodweerexces.
 
Het Gerecht overwoog verder dat deze doodslag niet alleen de directe nabestaanden maar ook de Curaçaose samenleving hevig heeft geschokt en gevoelens van angst, onveiligheid en verbijstering teweeg heeft gebracht. Het jeugdige slachtoffer is doodgeschoten tijdens het Curaçaose Karnaval, na afloop van de drukbezochte Teenerparade, een parade voor en door de jeugd van Curaçao. De schietpartij vond plaats in het hart van Curaçao, aan de voet van de op dat moment drukke Pontjesbrug, te midden van uitgedoste feestvierende jongvolwassenen en kinderen. Met dit schokkende en zinloze vuurwapengeweld heeft de verdachte gezorgd voor een tragisch dieptepunt als het gaat om het vuurwapengeweld in Curaçao, aldus de rechter. Dat de verdachte een geladen vuurwapen meeneemt naar de druk bezochte Teenerparade en vervolgens aanzienlijke hoeveelheden whisky en marihuana gebruikt acht het Gerecht verwerpelijk en buitengewoon gevaarzettend.
 
De rechter heeft bij de strafoplegging meegewogen dat de verdachte volledig toerekeningsvatbaar is en als strafverzwarende omstandigheden meegenomen dat sprake is van een doodslag begaan op zeer lichtvaardige wijze zonder enige aanleiding tijdens het Curaçaose Karnaval in de binnenstad van Willemstad, te midden van vele (jeugdige) omstanders. Daarmee is dit een van de zwaarste vormen van doodslag te noemen, zo oordeelt de rechter.
 
Het Openbaar Ministerie had 16 jaar gevangenisstraf tegen de verdachte geëist.
 
 
 

Police St. Maarten ready for aftermath hurricane Maria

PHILIPSBURG--As the island is awaiting the passing of hurricane Maria out of the area, the public needs to be aware of the fact that the Sint Maarten Police Force, the Marines, together with the other law enforcement organizations on the island, will enforce a zero-tolerance policy related to the curfew, according to a police press release issued on Tuesday.

Orkaan Maria bij Bovenwindse eilanden

Momenteel (17.00 uur Nederlandse tijd) kondigt orkaan Maria zich al aan op de eilanden. Het regent en het begint te waaien. Maria beweegt boven de Atlantische Oceaan naar het westen en ontwikkelt zich tot een orkaan in de categorie 5 (dezelfde categorie als Irma).

Curfew goes in effect on St. Maarten for hurricane Maria on Monday at 7 PM

PHILIPSBURG - Prime Minister William Marlin together with the Emergency Operation center (EOC) makes it known as of Monday evening, September 18th at 7 PM a CURFEW will go in to effect until the passing of the Hurricane Maria and a damage assessment has been completed.
disclaimer | privacy
© Dutch Caribbean Legal Portal | Website by Blinq Web Studio