15 jaar gevangenisstraf doodslag Teenerparade

WILLEMSTAD – Het Gerecht in Eerste Aanleg heeft de 23-jarige verdachte D.S.O., geboren te Colombia, op dinsdag 11 juli 2017 veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor de doodslag op de 18-jarige D’Xiane Ogenia.
 
Tevens dient D.S.O. een schadevergoeding te betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer.
 
D.S.O. is vrijgesproken van moord omdat het dossier onvoldoende aanknopingspunten bevat om te kunnen vaststellen dat er sprake was van voorbedachte rade. Het Openbaar Ministerie was dezelfde mening toegedaan. Het Gerecht acht bewezen dat de verdachte driemaal met een vuurwapen op het slachtoffer heeft geschoten. Als gevolg hiervan is het slachtoffer overleden.
 
Het beroep van de raadsvrouw op noodweer en noodweerexces werd door het Gerecht verworpen. Het Gerecht overwoog in dat verband dat op de videobeelden van het schietincident te zien is dat de gedragingen van de zijde van de verdachte van begin tot eind agressief en aanvallend van aard zijn richting het latere slachtoffer en een vriend van hem. Vanaf het moment dat de verdachte in hun richting loopt, zijn diens gedragingen steeds opnieuw gericht op het aangaan van de confrontatie. Het latere slachtoffer is degene die nog probeert een escalatie te voorkomen, maar de verdachte provoceert en ontketent het gevecht. Onder die omstandigheden kan de verdachte zich niet beroepen op noodweer of noodweerexces.
 
Het Gerecht overwoog verder dat deze doodslag niet alleen de directe nabestaanden maar ook de Curaçaose samenleving hevig heeft geschokt en gevoelens van angst, onveiligheid en verbijstering teweeg heeft gebracht. Het jeugdige slachtoffer is doodgeschoten tijdens het Curaçaose Karnaval, na afloop van de drukbezochte Teenerparade, een parade voor en door de jeugd van Curaçao. De schietpartij vond plaats in het hart van Curaçao, aan de voet van de op dat moment drukke Pontjesbrug, te midden van uitgedoste feestvierende jongvolwassenen en kinderen. Met dit schokkende en zinloze vuurwapengeweld heeft de verdachte gezorgd voor een tragisch dieptepunt als het gaat om het vuurwapengeweld in Curaçao, aldus de rechter. Dat de verdachte een geladen vuurwapen meeneemt naar de druk bezochte Teenerparade en vervolgens aanzienlijke hoeveelheden whisky en marihuana gebruikt acht het Gerecht verwerpelijk en buitengewoon gevaarzettend.
 
De rechter heeft bij de strafoplegging meegewogen dat de verdachte volledig toerekeningsvatbaar is en als strafverzwarende omstandigheden meegenomen dat sprake is van een doodslag begaan op zeer lichtvaardige wijze zonder enige aanleiding tijdens het Curaçaose Karnaval in de binnenstad van Willemstad, te midden van vele (jeugdige) omstanders. Daarmee is dit een van de zwaarste vormen van doodslag te noemen, zo oordeelt de rechter.
 
Het Openbaar Ministerie had 16 jaar gevangenisstraf tegen de verdachte geëist.
 
 
 

OM eist geen straf tegen agenten in zaak Mitch Henriquez

Het Openbaar Ministerie eist geen straf tegen de twee agenten die terechtstaan voor hun rol bij de dood van Mitch Henriquez. Ze zijn volgens het OM alleen schuldig aan mishandeling, omdat het geweld dat ze gebruikten buitenproportioneel was, zei een officier van justitie in het requisitoir.

VanEps Kunneman VanDoorne celebrates eightieth anniversary

WILLEMSTAD - To celebrate the 80th anniversary of VanEps Kunneman VanDoorne, the firm launched a new event concept on Friday 10 November called ‘RECHT&’ (literally: ‘LAW&’), an interactive knowledge café.

Online veiling vliegtuig CanadAir

WILLEMSTAD - Het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao gaat van start met de veiling een in beslag genomen vliegtuig CanadAir CL-600-2B16 met registratienummer N545SD.
disclaimer | privacy
© Dutch Caribbean Legal Portal | Website by Blinq Web Studio