Rijksministerraad komt bijeen n.a.v. orkaan Irma

DEN HAAG - Vandaag is de Rijksministerraad bijeengekomen om te vergaderen over de actuele situatie op de Caribische eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius die zwaar zijn getroffen door orkaan Irma.
 
In de Rijksministerraad is gesproken over handhaving van de openbare orde en de noodhulpverlening aan de drie eilanden. Daarbij gaat het allereerst om de distributie van eerste levensbehoeften (water en voedsel) en noodvoorzieningen voor mensen die geen dak boven het hoofd hebben, herstel van vitale infrastuur en gezondheidszorg (het voorkomen van uitbraak van infectieziekten en herstel van het ziekenhuis op Sint Maarten).
 
Ook is gesproken over wat nodig is in de komende periode om het openbare leven op de drie eilanden weer zo goed als het kan op gang te brengen. Nederlandse teams zijn naar Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius gezonden die samen met lokale autoriteiten en hulpverleners in kaart brengen wat hiervoor nodig is.
 
Nederland, Curaçao en Aruba doen wat binnen hun mogelijkheden ligt om hulp te bieden. In de Rijksministerraad is vastgesteld en onderstreept dat de landen in het Koninkrijk elkaar hulp en bijstand verlenen, conform de bepaling in het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden. Ook is dank uitgesproken aan militairen, agenten, hulpverleners en vrijwilligers uit de verschillende landen en delen van het Koninkrijk voor hun inzet.
 
In de Rijksministerraad zitten de Nederlandse ministers en de gevolmachtigde ministers van de andere autonome landen binnen het Koninkrijk: Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Saba en Sint Eustatius hebben, evenals Bonaire, de status van openbaar lichaam binnen het land Nederland en vallen onder de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Police St. Maarten ready for aftermath hurricane Maria

PHILIPSBURG--As the island is awaiting the passing of hurricane Maria out of the area, the public needs to be aware of the fact that the Sint Maarten Police Force, the Marines, together with the other law enforcement organizations on the island, will enforce a zero-tolerance policy related to the curfew, according to a police press release issued on Tuesday.

Orkaan Maria bij Bovenwindse eilanden

Momenteel (17.00 uur Nederlandse tijd) kondigt orkaan Maria zich al aan op de eilanden. Het regent en het begint te waaien. Maria beweegt boven de Atlantische Oceaan naar het westen en ontwikkelt zich tot een orkaan in de categorie 5 (dezelfde categorie als Irma).

Curfew goes in effect on St. Maarten for hurricane Maria on Monday at 7 PM

PHILIPSBURG - Prime Minister William Marlin together with the Emergency Operation center (EOC) makes it known as of Monday evening, September 18th at 7 PM a CURFEW will go in to effect until the passing of the Hurricane Maria and a damage assessment has been completed.
disclaimer | privacy
© Dutch Caribbean Legal Portal | Website by Blinq Web Studio