UNESCO-leerstoel van UoC medeoprichter van ‘The Geneva Actions on Human Water Security’

WILLEMSTAD - Onlangs is prof. dr. ir. Filomeno A. (Boey) Marchena uitgenodigd om de UNESCO-leerstoel Water Technology, die op 17 november 2016 is geïnaugureerd bij de Faculteit der Technische Wetenschappen van de Universiteit van Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC), te vertegenwoordigen tijdens de Conferentie “Mobilizing UNESCO Chairs in Natural Science for Policy Action Towards the 2030 Agenda” georganiseerd in Genève, Zwitserland.
 
In 2015 heeft de United Nations de Agenda 2030 aangenomen, waarin Wetenschap (Science), Technologie (Technology) en Innovatie (Innovation) als de drijvende krachten worden erkend voor daadwerkelijke duurzame ontwikkeling in de 3 belangrijke milieu-, sociale en economische domeinen. In het kader hiervan heeft prof. Marchena, op verzoek van UNESCO Parijs, een posterpresentatie gemaakt met als titel “Appropriate  Technology Toward Sustainability, Water and Food Security”.
 
De UNESCO-leerstoel van de UoC heeft veel belangstelling gekregen tijdens de conferentie van universiteiten uit verschillende landen, o.a. Rusland, Armenië, Teheran en Zuid-Afrika voor samenwerking voor “academical education and research”.
 
Prof. Marchena is ook als vertegenwoordiger van het Caribische gebied gekozen om samen met de vertegenwoordigers van Midden- en Zuid-Amerika de UNESCO-leerstoelen van het Latijns Amerikaans-Caribisch (LAC) gebied te stimuleren voor een optimale onderlinge samenwerking. Tevens is de professor gevraagd om een plan van aanpak te maken voor de “The Geneva Milestone” voor samenwerking van de UNESCO-leerstoelen op natuurwetenschappelijk gebied ter verwezenlijking van de 2030 Agenda van de UN.
 
De UNESCO-leerstoel van de Faculteit der Technische Wetenschappen van de UoC zal als medeoprichter optreden van “The Geneva Actions on Human Water Security”, een initiatief van prof. Quentin van The Australian National University. Hierin zijn er drie hoofdacties gespecificeerd:
(1) “Secure the delivery of basic water needs for people”;
(2) “Secure improvements in the condition of watersheds, streams, rivers and aquifers”;
(3) “Secure better water planning, Management and governance”.
 
Om deze acties op wereldniveau daadwerkelijk te kunnen uitvoeren, is de intentie om een “Global Human water Security Fund” op te richten. Het is in de planning van prof. Marchena om dit initiatief verder bekend te maken bij de overheden, NGO’s in het LAC-
gebied en o.a. bij de CWWA en de CaribDA.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.