Hof blikt terug op succesvolle, leerzame en energieke CAJO conferentie

WILLEMSTAD – Van 28 tot en met 30 september was het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba (hierna het Hof) gastheer van de vijfde tweejaarlijkse CAJO conferentie.
 
CAJO staat voor Caribbean Association of Judicial officers en heeft leden in CARICOM landen, zoals Trinidad & Tobago, Jamaica, Bahamas, Suriname, Guyana en Belize. Zowel het Hof als de CAJO organisatie blikken zeer tevreden terug op een succesvolle, leerzame en energieke conferentie. Het thema was “Innovative, Independent, Responsive – The Modern Court”.
 
“Jullie hebben de lat veel te hoog gelegd”, was het commentaar van de voorzitter van CAJO, de rechter uit Trinidad Adrian Saunders al bij de opening van de conferentie. De conferentie heeft ongeveer 150 buitenlandse gasten naar Curaçao getrokken. Onder de gasten waren onder andere Sir Dennis Byron, president van de Caribbean Court of Justice (CCJ), mr. Maarten Feteris, president van de Hoge Raad der Nederlanden en mr. Jakob ‘Bob’ Wit, rechter bij de CCJ.
 
Gedurende de tweeëneenhalve dag durende conferentie waren er verschillende sessies waar de deelnemers aan konden deelnemen. Op de openingsdag was de uit Belize afkomstige rechter Denys Barrow de hoofdgastspreker. Barrow is thans werkzaam bij de CCJ in Trinidad & Tobago. Op de tweede dag was Prof. Dr. Ernst Hirsch Ballin de hoofdgastspreker. Zijn lezing
had het onderwerp “Kwetsbaarheid van vertrouwen. Het belang van gerechtelijke stabiliteit in nationale en internationale politieke onrust”. Andere onderwerpen in de conferentie: Gender gevoelige arbitrage, Justitiële gedragsverandering, Cybercriminaliteit en Efficiency bij de griffie – het pad naar vertrouwen van het publiek en tot slot Balans tussen privé leven en werk.
 
De organisatie van het Hof heeft haar best gedaan om de buitenlandse gasten een inkijk te geven van de cultuur van onze eilanden met dans, muziek, poëzie en hapjes. Tijdens een culturele avond in de stad hebben de gasten een rondleiding door de stad gekregen. Daarnaast hebben zij ook hapjes van alle eilanden waar het Hof een vestiging heeft mogen proeven. De verschillende ritmes waren een te grote verleiding om stil te blijven staan en verschillende voeten gingen van de grond. De avond werd afgesloten met een feest op het Fortplein. De gasten zijn ook door de Gouverneur uitgenodigd voor een formele receptie. 
 
Ook tijdens de officiële afsluiting van de conferentie op zaterdag 30 september kon men genieten van de Curaçaose cultuur. Een dansgroep bestaande uit onder andere de president van het Hof, mr. Eunice Saleh, en vicepresident van de vestigingen Curaçao en Bonaire, mr. Mauritsz de Kort, en werknemers van het Hof hebben de moeilijke mazurka gedanst. De voorstelling werd afgesloten met een interactieve seú dans.
 
De volgende CAJO conferentie is in 2019 en wordt in Belize gehouden.
 

E-Court in acute problemen door beslissing kantonrechters

E-Court, de digitale arbitragerechtbank die vorige maand kritiek kreeg op zijn intransparante procedures, is in acute problemen gekomen.

Chief Prosecutor urges voters not to sell vote

PHILIPSBURG--Newly-appointed Chief Prosecutor of St. Maarten Jeroen Steenbrink said on Monday that the election on February 26 should be free and fair.

Prosecutor’s Office Sint Maarten alert for vote fraud

PHILIPSBURG - On Monday, February 26, 2018 the citizens of St. Maarten will go to the polls to elect a new parliament. The different political parties contesting the elections will try to obtain as many votes as possible to be represented in the new parliament.
disclaimer | privacy
© Dutch Caribbean Legal Portal | Website by Blinq Web Studio