Strikte voorwaarden aan Nederlandse hulp wederopbouw Sint-Maarten

DEN HAAG / PHILIPSBURG - Nederland stelt twee strikte voorwaarden aan de hulp aan Sint-Maarten bij de wederopbouw na orkaan Irma. Sint-Maarten moet stoppen met het blokkeren van de oprichting van een zogeheten Integriteitskamer die corruptie op het eiland moet tegengaan.
 
Daarnaast wil het kabinet dat de Nederlandse marechaussee op het eiland wordt uitgebreid en de grensbewaking van het land overneemt.
 
Demissionair minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties, PvdA) maakte de voorwaarden vrijdag na de Rijksministerraad bekend. Hij sprak van “logische en heldere voorwaarden” voor het geven van financiële steun voor de wederopbouw. Voor de distrubutie van het geld wordt door Nederland een speciaal wederopbouwfonds opgericht onder leiding van topambtenaar Hans Leijtens, oud-commandant van de marechaussee. In dat fonds komt “een substantieel bedrag” van waarschijnlijk honderden miljoenen euro’s. Over het precieze bedrag moet nog worden besloten, zei Plasterk.
 
Sint Maarten, een autonoom land binnen het koninkrijk, heeft twee weken om op de voorwaarden te reageren. Pas daarna wordt duidelijk hoeveel geld Nederland precies bereid is te schenken voor het herstel van het eiland.
 
Sint-Maarten ziet beide eisen niet zitten. De Sint-Maartense regering is bang om de autonomie uit handen te geven aan Nederland.
 
De Integriteitskamer, zoals Nederland eist, is al langer een pijnpunt voor premier Marlin. In de praktijk kan Nederland uiteindelijk doordrukken welke personen als toezichthouder worden benoemd. Zij moeten óók aan de Nederlandse ministers rapporteren. Premier Marlin is ervan overtuigd dat Nederland op deze manier meer macht gaat krijgen over het eiland.
 
Uit verschillende rapporten is gebleken dat de onderwereld en de lokale politiek op het eiland zich vermengen. Maar volgens premier Marlin blijkt inmiddels uit de praktijk dat corrupte of dubieuze personen door de screening niet meer aan de macht komen. “Sint-Maarten heeft genoeg eigen instituties, regelgeving en middelen in handen.”
 
Nederland wil met of zonder instemming van Sint-Maarten dat zo’n Integriteitskamer er komt. Of dat gaat lukken, hangt af van een belangrijk advies van de Raad van State dat nog moet verschijnen op het besluit van de Rijksministerraad eerder in april. Sint-Maarten heeft bezwaar getekend.
 
Maar er kan nog iets gebeuren over twee weken. Sint-Maarten heeft vrijdag te horen gekregen van Nederland, dat het lokale parlement tot uiterlijk 31 oktober de tijd krijgt om in te stemmen met het plan voor de Integriteitskamer. En de Sint-Maartense regering heeft ook tot die dag de tijd om akkoord te gaan met de eis om marechaussees de grenzen te laten controleren.
 
Als het autonome Sint-Maarten niet vrijwillig instemt met de twee eisen, dan kunnen Nederlandse ministers in de Rijksministerraad – via artikel 51 van het Koninkrijskstatuut – het eiland daartoe dwingen. Plasterk, die vandaag met regeringsvertegenwoordigers van Sint-Maarten, Aruba en Curaçao de plannen besprak, wilde niet op die mogelijkheid ingaan.
 
Over twee weken is er weer een Rijksministerraad. Dan is de nieuwe regering in Nederland, kabinet Rutte III, geïnstalleerd, met nieuwe ministers. Wie Plasterk gaat opvolgen is nog niet bekend. Mark Rutte blijft nog steeds minister-president en staat achter de Nederlandse eisen.
 
Bron: Caribisch Netwerk
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.