Advocatenkantoor van fraude verdachte president werkt ook voor centrale bank

WILLEMSTDA - Het is een privé-kwestie waar de president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), Emsley Tromp, deze week voor de strafrechter staat in Willemstad.
 
Geen kleine kwestie, dat niet, maar wel privé.
 
Het gaat om negen jaargangen van Tromps persoonlijke belastingaangiften. Die zijn volgens het Openbaar Ministerie valselijk opgemaakt. Voor veel mensen zijn weinig andere zaken meer privé dan iemands belastingaangifte.
 
Peperduur
Toch wordt Tromp in zijn privé-zaak momenteel bijgestaan door vooraanstaande raadslieden van gerenommeerde advocatenkantoren die tegelijkertijd ook voor de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten werken. Zijn advocaten zijn peperduur, klaagde Tromp donderdag tegenover zijn rechter. De CBCS betaalt dezelfde kantoren.
 
Het gaat onder andere om het Nederlandse kantoor De Roos en Pen, waarvan advocaat Niels van der Laan donderdag vroeg om vrijspraak voor zijn cliënt Tromp. Het kantoor De Roos en Pen werkt tegelijk ook voor de CBCS, bevestigen bronnen rond de strafzaak en bronnen bij de CBCS. Dit is een dubbelrol, zeggen waarnemers.
 
Hoogste monetaire autoriteit
Omgerekend wordt Tromp verdacht van €2,4 mln aan belastingfraude. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste donderdag tegen hem een geldboete van 10 miljoen Antilliaanse guldens plus een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf. Dat is nogal wat voor de man die formeel de hoogste monetaire autoriteit is van de landen Curaçao en Sint Maarten.
 
Woensdag heeft de CBCS een ontslagprocedure tegen Tromp in gang gezet. Onduidelijk is wanneer die geëffectueerd kan worden. Formeel is Tromp nog steeds de centralebankpresident.
 
De stelling kan worden verdedigd dat een miljoenenfraude van een centralebankpresident meer is dan een persoonlijke kwestie. Een centralebankpresident is uit de aard van zijn functie een publieke figuur. Het lot van alle Antilliaanse guldens ligt in zijn hand. Zo bezien is er een logica zijn dat advocaten van de CBCS ook de verdediging van haar president ter hand nemen.
 
Risico van tegengestelde belangen
Maar dit brengt het risico met zich mee dat de advocaten te maken krijgen met tegengestelde belangen. Dat gevaar manifesteert zich bijvoorbeeld nu de CBCS een ontslagprocedure tegen Tromp in gang heeft gezet. Daarmee wordt de met ontslag bedreigde Tromp bijgestaan door het advocatenkantoor dat werkt voor de werkgever die van hem af wil. Dit staat in elk geval op gespannen voet met de gedragsregels voor Nederlandse advocaten.
 
Het advocatenkantoor De Roos en Pen heeft ook een intern onderzoek binnen de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten uitgevoerd. Het doel daarvan was het achterhalen van mogelijke bronnen van justitie, politici en media over de omstreden transacties van de CBCS-president.
 
De Brauw en de NS
De Roos en Pen kan nog meer werk tegemoet zien, want er lopen nog andere strafonderzoeken tegen Tromp. De posities van het kantoor doen denken aan het rollenconflict waarin advocatenkantoor De Brauw verzeild raakte rond de corruptiezaak van de NS.
 
Wat nu als de belangen van het instituut Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) niet meer parallel lopen met de privé-belangen van haar verdachte president? Geeft het al niet te denken dat de CBCS en Tromp veronderstellen dat hun privé- en zakelijke belangen nu wel parallel lopen? En dat advocatenkantoor De Roos & Pen beide belangen kan behartigen?
 
De CBCS reageerde afgelopen dagen niet op vragen hierover. Van der Laan weigerde donderdag in de wandelgangen van de rechtbank in te gaan op vragen hierover. Hij beroept zich hierbij op de geheimhouding van het contact tussen advocaat en cliënt. Op zijn verzoek zijn vragen daarna ook per mail voorgelegd. Daarop is nog niet gereageerd.
 
Bron: Financieel Dagblad
Beeld: Caribisch Netwerk

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.