Kritiek op hulp van gemeente Haarlem aan daklozen Sint Maarten

HAARLEM - Er wordt zware kritiek geleverd op de manier waarop Haarlem negentien Sint-Maartenaren opvangt die na de orkaan Irma hun eiland zijn ontvlucht. Hun advocaat dreigt met een juridische procedure tegen de gemeente.

 
Dit bericht het Haarlems Dagblad. In het voormalige Boerhaave-verpleeghuis in Schalkwijk worden twaalf volwassenen, vooral vrouwen, en zeven kinderen van nul tot tien jaar opgevangen. In het verpleeghuis zijn ook nog rond de vijftig statushouders aanwezig.
 
Haarlem stelt zich achter het standpunt van de Rijksoverheid dat vluchtelingen van Sint Maarten in eerste instantie aangewezen zijn op onderdak bij familie en vrienden. De overheid biedt in principe geen opvang, hulp of een postadres aan.
 
Daarmee wordt gestimuleerd dat de vluchtelingen teruggaan naar het eiland waarnaar Nederland ook hulpgeld heeft overgemaakt. Daar kunnen ze dan gebruik maken van de hulpverlening.
 
Twee alleenstaande moeders met drie kinderen kregen wel een bewijs van inschrijving van de gemeente Haarlem. De advocaat van de dakloze Sint-Maartenaren, Leandro Thomas uit Amsterdam, vroeg daarop ook om inschrijving van de anderen.
,,Uit de media moest ik vernemen dat die eerste inschrijving berustte op een ambtelijk misverstand. Toen ik deze week contact met de gemeente opnam kreeg ik te horen dat er landelijk beleid op dit gebied aankomt. Het zou geen zin hebben nu mensen voor inschrijving te sturen, want die zouden worden geweigerd. Dat is ook gebeurd. Het loopt in Haarlem niet medemenselijk. Als je alles kwijt bent geraakt, dan verdien je enige zorg. Dit mag gewoon niet gebeuren.’’
 
Burgemeester Jos Wienen herkent zich niet in het beeld van Thomas.
,,De mensen kwamen aan op Schiphol en toen hebben wij deze opvang als gemeente dicht bij de luchthaven aangeboden. Het is niet zo dat Haarlem vervolgens alles moet oplossen. Dat ligt bij de landelijke overheid. Als de mensen terug willen, krijgen ze hun ticket betaald en kunnen ze bijdragen aan de wederopbouw. Het ministerie kijkt nu naar een andere oplossing. Het zou kunnen zijn dat andere gemeenten wel willen voorzien in de huisvesting van deze mensen. Maar het is niet zo: ze zijn naar Haarlem gekomen, dus die lost het wel even op.’’

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.