“Inspiring Innovation, naar een herstelgerichte samenleving”

WILLEMSTAD - In de week van 26 november tot 3 december 2017 vindt de week van het herstelrecht plaats te Curacao.
 
Een week waarin extra wordt stil gestaan bij wat het herstelrecht is en wat het kan betekenen voor een veilige, harmonieuzere en sociaal rechtvaardige samenleving.
 
Herstelgericht werken houdt onder andere in dat het sociaal domein voor wat betreft conflicten en de orde in de samenleving op een vreedzame manier wordt hersteld.
 
Conflicten worden door middel van bemiddeling tussen twee partijen ingezet in gevallen van onder andere burenruzies, familie problemen, pesten en/of schoolverzuim etc. Met name in een kleine gemeenschap als Curacao, waar velen elkaar kennen en/of
opnieuw tegenkomen waardoor een conflict blijvend van invloed kan zijn op onderlinge relaties tussen mensen, is herstelgericht werken van groot belang.
 
Het Ministerie van Justitie Curacao heeft herstelrecht reeds opgenomen in het beleidsplan 2017-2021. Ook het Openbaar Ministerie (OM) Curacao en de SOAW (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn) Sector Arbeid-ondersteunen het herstelgericht werken. Het betreft volgens Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong een manier om de samenleving veiliger te maken. Hiernaast bevordert het de inzet van andere niet justitiële partners en wordt de eigen kracht van de samenleving bevorderd.
 
“Een intermediaire bemiddeling zoals deze draagt bij aan het voorkomen van strafzaken in de rechtszaal. Het maakt de gemeenschap veiliger en harmonieuzer”, aldus De Jong.
 
De kerncommissie streeft naar herstelrecht binnen en buiten het strafrecht. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan het terugdringen/oplossen van conflicten en het versterken van de eigen kracht van de personen in kwestie. Zo worden zij in de
gelegenheid gesteld elkaar te ontmoeten en op een vreedzame manier samen te zoeken naar een oplossing.
 
Indien u vragen heeft en/of nadere informatie wenst kunt u contact opnemen via het e-mail adres This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. en/of via de Facebook-pagina "Hustisia Restourativo - Herstelrecht".

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.