Notary wants proof for accusations Karla-Omayra

Notary and deputy governor Adèle van der Pluijm-Vrede wants to see proof from Pueblo Soberano-leader Helmin Wiels and Jules Eisden of Fuvareko within 24 hours for their accusations that the notary would have acted inaccurate with the right of pledge for the purchase of the training ship Karla-Omayra.

Zij zijn ook gesommeerd om hun uitlatingen binnen 24 uur recht te zetten en zich verder van het uiten van dit soort beschuldigingen te onthouden. Volgens de notaris maken Wiels en Eisden zich niet alleen schuldig aan het verkondigen van onwaarheden, maar ook aan laster, smaad en/of belediging. Als beide mannen geen gevolg geven aan het verzoek, dan acht de notaris zich vrij rechtsmaatregelen in gang te zetten.

Dat schrijft advocaat Karel Frielink van Spigthoff Advocaten en Belastingadviseurs in een brief naar Wiels en Eisden. Pueblo Soberano-leider Wiels deed vorige maand aangifte van de zaak bij het OM, een week voor de verkiezingen en herinnerde deze week procureur-generaal Dick Piar nogmaals aan de aangifte. Wiels gaf het OM een week de tijd om te antwoorden. Als dat antwoord uitblijft, dan zal dat worden beschouwd als een fictieve weigering om de zaak te onderzoeken en zal Pueblo Soberano overgaan tot een ander artikel in het wetboek van strafvordering ‘om ons recht te halen’. De partij vindt dat er sprake is van rechtsongelijkheid aangezien het OM zich op Bonaire wel bezighoudt met de zaak of raadslid Anthony Nicolaas tonnen zou hebben aangenomen om de coalitie te laten vallen.

De notaris reageert nu pas omdat ze uitlandig was, meldt Frielink. Wiels en Eisden hebben de notaris onzorgvuldig handelen verweten bij de vestiging van het hypotheekrecht op het vrachtschip Karla-Omayra ten gunste van het Land de Nederlandse Antillen. Zij zou zich ook aan een strafbaar feit schuldig hebben gemaakt. Volgens Eisden moet zij zelfs worden geschorst.
Maar het hypotheekrecht is in overeenstemming met alle wettelijke bepalingen gevestigd, inclusief de Staatsregeling. De notaris wijst erop dat er nota bene een Landsbesluit is opgesteld. In dit Landsbesluit van 18 augustus 2006 wordt de minister van Onderwijs en Cultuur gemachtigd om het Land de Nederlandse Antillen te vertegenwoordigen bij de financiering van dit project met de bijbehorende hypotheek. “Alles is dus volgens de regels gegaan.”

Wiels verklaarde eerder al, na een dergelijke sommatie van ex-premier Suzy Römer na zijn aangifte bij het Openbaar Ministerie, geenszins van plan te zijn de beschuldigingen te bewijzen, daarvoor had hij nu juist aangifte gedaan bij het OM. Römer heeft inmiddels op haar beurt aangifte gedaan bij het OM tegen Wiels wegens strafbare feiten.
Minister Omayra Leeflang (PAR) van Onderwijs heeft ook al gereageerd. Volgens haar is het plan van Wiels om haar ten val te brengen mislukt. Het feit dat ze bij de verkiezingen meer dan 1000 stemmen haalde, bewijst dat volgens haar al.

3 February 2010

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.