Theo Heyliger: Weldoener of omkoper?

PHILIPSBURG – Sint Maarten en Nederland vechten elkaar de tent uit. Juist nu de getroffen bevolking smacht naar het half miljard euro aan hulpgeld.
Na het wegsturen van ex-premier Marlin door Den Haag blijft op het eiland weinig anders over dan de populaire oppositie-leider Theo Heyliger. Maar volgens het Binnenhof is Heyliger synoniem met fout bestuur.
 
Ook zijn grootvader Claude Wathey was in Nederland omstreden. Deze ‘onderkoning’ van Sint Maarten, overleden in 1998, zette het Bovenwindse eiland definitief op de kaart als populaire toeristenbestemming.
 
Aan de boulevard van Philipsburg, die Heyliger als bestuurder ontwikkelde, en met uitzicht op de cruise-terminal, waarin hij ook de hand had, reageert de politicus op alle aantijgingen. Voor het eerst.
 
,,Corruptie, corruptie, corruptie. In gesprek met Nederland komen we nooit één stap verder. Als ik het probleem ben, doe ik graag een stap opzij. Maar we moeten eindelijk de echte problemen van Sint Maarten aanpakken.”
 
De boulevard en de cruise-terminal zijn leeg. Blies lrma de toekomst van dit eiland weg?
 
,,We liepen altijd voor op andere Caribische eilanden. Met de Wederopbouw na orkaan Luis in 1995 richtten we ons, met Nederlandse hulp, op het cruise-toerisme. De afgelopen jaren hadden we twee miljoen passagiers per jaar. Maar de concurrentie is nu veel groter. Sint Thomas krijgt in december honderd cruise schepen. Wij vijf. Het wordt een uitdaging voor ons bedrijfsleven om de huur en werknemers te betalen.”
 
Beschadigde lrma uw huis?
,,Ik heb een betonnen dak, dat is erop blijven zitten. Maar alle ramen en deuren zijn eruit geblazen. De auto van mijn moeder is total loss. En voor mijn kinderen, van 14, I0 en 4 jaar, was het heel angstig.”
 
Wat raakte u persoonlijk het meest?
,,Enkele jaren geleden heb ik mijn oudste zoon verloren. Ik had een foto van hem, mijn vader en ik. Maar die had ik nooit gedigitaliseerd. Nu is die weg.”
 
Na de orkaan schreef u een brief naar het Nederlandse kabinet.
,,Dat klopt. Onze regering lag op ramkoers met Nederland. Maar de militairen hebben na Irma geweldig werk gedaan. Ze waren zelfs zeer hoffelijk. Als iemand zijn vaders, broers, zussen en zonen stuurt in een moeilijke tijd, dan hoor je dankbaar te zijn.”
 
U kreeg vast een telefoontje van meneer Rutte.
,,Nee.”
 
Verbaasde u dat?
,,Ik had ook niks verwacht. Daar ging het niet om. Het ging mij om een gebaar naar de regering en de Nederlandse bevolking.”
 
Hoe is uw relatie met Nederland?
,,Ik heb geen enkele relatie met de Nederlandse regering. Dat vind ik jammer. Men heeft nooit de kans gekregen om te zien wie ik ben. Maar ik zeg u: na Luis had ik een uitstekende relatie met de Nederlandse Wederopbouw-coördinator. Wat de regels ook waren voor Nederlandse hulp, we voerden die tot de letter uit. Ook met minister Pechtold was het goed. Daarna is het verzuurd. Ik weet niet waarom.”
 
De beschuldiging dook op dat u 25 cent per cruise-passagier wilde ontvangen.
,,Als ik onderhandel, is mijn eis: hoe wordt Sint Maarten er beter van? Als er een ondernemer van buiten komt, wil ik lokale mensen en bedrijven aan het werk zetten. Ons plan was een fonds om lokale taxi chauffeurs te moderniseren. Er is nooit bewezen dat ik zelf iets heb aangenomen.’ ‘
 
Is het normaal dat Sint-Maartense politici Iets voor zichzelf doen?
,,Als het gaat om het hulpgeld uit Nederland, wil ik me aan alle voorwaarden houden. Dus ik ga niet roepen: geef die arme eilandbewoners ook werk. Maar als het projecten zijn van ons eigen belastinggeld, dan vind ik dat onze bevolking moet profiteren. ”
 
Dat is iets anders dan zeggen: 10 procent is voor mij.
,,Dat gebeurt niet.”
 
De verhalen gaan rond.
,,Ik vind dat erg onfortuinlijk. Er zijn een heleboel ogen op mij gericht die nooit kijken naar andere politici. De illusie dat ik alles controleer op Sint Maarten is complete onzin.”
 
Bent u teleurgesteld of boos?
,,Ja, boos. Het is moeilijk om de bevolking uit te leggen dat ik, ondanks dat ik de grootste stemmentrekker ben op het eiland, geen minister mag worden. En dat gaat waarschijnlijk wel even duren.”
 
U bent al eens gescreend voor het ministerschap?
,,Jazeker.”
 
Wat was de uitkomst?
,,Er was een meneer die mijn Verenigde Volkspartij had verlaten. Hij stelde dat iemand – niet ik – hem geld had aangeboden om terug te keren in de coalitie. Daarna verklaarde hij dat hij nooit geld had gekregen, en nooit van mij persoonlijk. Als iemand een belachelijke aantijging doet tegen andere politici, lacht men het weg. Als het mij gebeurt, is het gelijk waarheid. Als Theo zand oppakt van het strand, wordt het een onderzoek.”
 
U bent nooit veroordeeld?
,,Nee.”
 
Toen u de politiek in ging, streed uw grootvader met de Nederlandse Justitie. Terwijl hij als politiek leider Sint Maarten groot had gemaakt wat betreft toerisme. Hij stierf voor hij de cel in moest. Voelt u rancune ten opzichte van Nederland?
,,Nee. Veel Nederlanders zijn goede vrienden. Ik heb wel geleerd, dat het gebruik van Justitie een makkelijke manier is om mensen aan de kant te schuiven.”
 
U zou stemmen kopen.
,,Als je nu de wijken in gaat, hebben mensen geen daken, geen deuren, geen ramen. De elektriciteitsrekening ligt te wachten omdat men werkeloos is geraakt. ‘Alsjeblieft Theo, geef me honderd dollar voor eten. Help me met de schoolkosten voor mijn zoon’. Dat gebeurt me dagelijks. Dus ja, ik stap wel eens uit om voedsel te kopen. Niet dat ik het me dagelijks kan veroorloven. Maar het is niet zo dat ik in verkiezingstijd mensen opzoek, om geld te geven.”
 
U heeft geen fonds om de verkiezingen in februari te kopen?
,,Een vrouwtje kwam naar me toe met een kapotte bril. ‘Theo, kun je me helpen?’ Dan zeg ik niet: als u op verkiezingsdag uw stem toont, krijgt u een bril. Nee, ik help mensen met hun huis, de dokter, een sollicitatiebrief. Gewoon, personen die het ‘t hardst nodig hebben.”
 
Nederland eist een Integriteitskamer.
,,Mijn partij heeft in 2015 vóór de Integriteitskamer gestemd. Ik vind het prima. Het probleem is: hoe verdedig je je tegen beschuldigingen? Tegenstanders willen wil mij uitschakelen. Want dan hebben zij meer kans. Ik begrijp de politieke kant. Maar alle pijlen van het Openbaar ministerie zijn op mij gericht. Helpt die Kamer daar ook tegen?”
 
Is versterking van de douane door Nederland aanvaardbaar?
,,Een paar extra marechaussees lijkt mij uitstekend. Wel een probleem zijn veel jonge mensen die op Sint Maarten zijn geboren maar geen paspoort hebben. Zij zien zichzelf als Sint-Maartenaar. Onze wetgeving zegt: kijk voor de nationaliteit naar het geboorteland van hun moeder. Maar dat land kennen ze niet eens. Wat moet ik met die jongeren? Daarop wil ik graag antwoord van de minister van Koninkrijksrelaties.”
 
U sprak daarover nooit met Nederland?
,,Het gaat altijd over corruptie, corruptie, corruptie. We komen nooit één stap verder. Als ik het probleem ben, doe ik graag een stap opzij. Maar Den Haag kan niet blijven hangen in het negatief benaderen van dit eiland. We hebben nu hulp nodig.”
 
Veel eilandbewoners zeggen: laat Theo het nu opknappen.
,,U hoort het tenminste zelf. Als het OM of mijn goede vrienden in Den Haag echt om Sint Maarten geven, zouden zij ook naar de bevolking moeten luisteren. Laat drie of vier Nederlandse functionarissen de hele dag om me heen lopen om te zien wat ik uitvoer. Geen probleem. Maar leer hoe deze samenleving werkt en kom in beweging.”
 
Is Sint Maarten nog lang een deel van het Koninkrijk?
,,Het doet pijn als Nederlandse politici roepen: ‘ophoepelen en wegwezen’ Onze bevolking is trots dat we deel zijn van het Koninkrijk. Ze houden van de Koning en hielden van Koningin Beatrix. Maar het wekt wrevel als men ons betuttelt. Daarvan bestaat groeiende afkeer. In de wijken leeft frustratie en woede en dat kan uitgroeien tot protest. Ik kan me voorstellen dat zaken veranderen in de toekomst.”
 
Bron: Telegraaf

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.