Symposium 20 jaar kinderrechten in Curaçao

WILLEMSTAD - In een volle aula van de Universiteit van Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) vond op dinsdag 16 januari 2018 het symposium ’20 jaar Kinderrechten in Curaçao’ plaats.
 
Op deze datum was het twintig jaar geleden dat het Verdrag voor de Rechten van het Kind op Curaçao in werking trad. De Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FdR) had een gevarieerd programma samengesteld om te benadrukken dat kinderrechten over alle aspecten van het leven van kinderen gaan.
 
De introductie van de thematiek werd verzorgd door dr. Annemarie Marchena-Slot. Zij sprak in verband met de Curaçaose jeugdcriminaliteit over de uitdagingen in de uitvoering van het jeugdstrafrecht en vroeg aandacht voor geweld tegen kinderen en de bij wet reeds afgeschafte ‘pedagogische tik’. De focus van de avond lag echter bij de preventie. Om het kind daadwerkelijk volwaardig te behandelen, is in juridische zin een effectieve implementatie van het participatierecht van kinderen op Curaçao nodig. De Ombudsman van Curaçao, mr. Keursly Concincion wees in dit verband op het nog ontbreken van een Kinderombudsman en het nog niet geratificeerde 3 e Optionele Protocol bij het IVRK.
 
Hierna spraken mr. Tamara Salsbach en mr. Ludmila Vicento namens de Stuurgroep Kinderrechten, die onlangs haar rapport aan de regering aanbood, over de realisatie van de naleving van de Rechten van het Kind in ons land. Prof. mr. Jan de Boer presenteerde vervolgens een op initiatief van SEDA door hem opgesteld voorontwerp van wetgeving, die geprovoceerde erkenning van een kind (dat juridisch ‘vaderloos’ is) buiten de rechter om mogelijk maakt, doordat de moeder de verwekker kan noemen bij de burgerlijke stand. De relevantie van dit onderwerp blijkt uit het feit dat een kwart van de kinderen in Curaçao in juridische zin vaderloos is, terwijl het kind het recht heeft te weten wie zijn ouders zijn. Over de praktijk van de jeugdzorg op Curaçao verzorgde drs. Susan Molina, werkzaam bij Kinderoorden Brakkeput haar presentatie. Zij besprak onder andere het nieuwe protocol in Kinderoorden Brakkeput, op basis waarvan de rapportages niet over, maar voor kinderen plaatsvinden en dat die kinderen ook mogen reageren op die rapporten in een volledig transparant dossier! Veel meer samenwerking in de keten blijkt echter nodig en niet uitsluitend in de jeugdzorg, zo stelden verschillende sprekers. Tot besluit van de avond, keerde de zaal terug naar het prille begin van een kinderleven; de voordracht van kinder- en jeugdpsychiater drs. Karin Hermans van Yudaboyu doordrong eenieder van het levensbelang van het kind bij een goede hechting in de vroege kindertijd (van 0-4 jaar).
 
De universiteit kijkt terug op een succesvol symposium, waarbij na afloop nog tot laat van gedachten werd gewisseld over de kinderrechten op Curaçao.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.