Nieuwe wet Nederland: beperkte gemeenschap van goederen

Vanaf 1 januari 2018 geldt de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. U trouwt dan niet meer in algehele gemeenschap van goederen.
De wet geldt ook als u een geregistreerd partnerschap aangaat. U kunt nog steeds huwelijkse voorwaarden of partnerschaps­voorwaarden maken.
 
Wat is er per 1 januari veranderd?
  • Vanaf deze datum trouwt u in beperkte gemeenschap van goederen.
  • Al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen heeft, blijven van u alleen. Bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen.
  • Schenkingen of erfenissen die u ontvangt voor en tijdens uw huwelijk, zijn van u persoonlijk. Tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven.
  • Bent u ondernemer? Ook met de nieuwe wet is het nog steeds van belang dat u nadenkt over huwelijkse voorwaarden. Zo kunt u zakelijk en privé gescheiden houden.
  • Als u uit elkaar gaat, krijgen u en uw partner elk de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden.
  • Voor mensen die vanaf 2018 een geregistreerd partnerschap aangaan, geldt deze wet ook.
 
U kunt na 1 januari 2018 nog steeds kiezen voor de algehele gemeenschap van goederen. Dit kunt u regelen via huwelijkse voorwaarden of partnerschaps­voorwaarden.
 
Welke regels gelden voor huwelijken en partner­schappen van vóór 1 januari 2018?
  • Mensen trouwden automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Voor hen verandert er niets.
  • Alle bezittingen en schulden zijn dan van u samen. Dus ook de bezittingen en schulden die vóór het trouwen van u persoonlijk waren.
  • Schenkingen of erfenissen die u ontvangt voor en tijdens het huwelijk zijn van u samen. Tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven.
  • Als u ondernemer bent, is uw eigen zaak na het huwelijk van u samen. Schuldeisers van uw zaak kunnen zich verhalen op uw gezamenlijke bezit. Met het opstellen van huwelijkse voorwaarden kunt u dit voorkomen.
  • Als u uit elkaar gaat, krijgen u en uw partner elk de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden.
  • Voor mensen die kozen voor een geregistreerd partnerschap vóór 2018 gold ook de algehele gemeenschap van goederen.
 
Administratie bijhouden
Als u langer samen bent, kan het voorkomen dat het niet meer duidelijk is welke spullen precies van u zijn. Dat kan voor problemen zorgen als u ooit uit elkaar gaat. Hou daarom een goede administratie bij. Dan kunt u altijd aantonen dat u eigenaar bent. Voor aangekochte spullen kan dat een factuur of ontvangst­bewijs zijn waarop uw naam staat vermeld. Bij een ontvangen erfenis is de akte van verdeling uw bewijs.
 
Samenwonen
Als u samenwoont, blijft uw situatie ongewijzigd. De nieuwe wet heeft voor samenwoners niets geregeld. U kunt zelf een samenlevings­contract laten opstellen waarin u uw afspraken vastlegt.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.