Grens Venezuela en ABC-eilanden weer open

CARACAS - Minister Blok is na zijn bezoeken aan Sint Maarten, Aruba, Curaçao en Colombia doorgereisd naar Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Daar ondertekende hij samen met vicepresidenten El Aissami en Soteldo een akkoord over de opheffing van de grensblokkade die Venezuela eerder dit jaar had opgeworpen.
 
President Maduro van Venezuela sloot de grens omdat de eilanden volgens hem niet genoeg zouden doen om de smokkel van onder meer drugs, wapens, geld, goud en koper tegen te gaan. De landen hebben nu afgesproken samen actief smokkel te bestrijden.
 
De opheffing van de grensblokkade moet leiden tot herstel van al het reguliere verkeer tussen vooral Aruba en Curaçao met buurland Venezuela. Het akkoord houdt ook in dat de smokkelactiviteiten op deze routes actief door de betrokken landen worden tegengegaan. De grensblokkade stond hoog op de agenda in de gesprekken van minister Blok met de premiers van de Caribische delen van het Koninkrijk.  
 
Minister Blok: "Door de inzet van ons diplomatieke netwerk kon ik de grenssluiting deblokkeren. Dit is goed voor de Caribische regio en de relatie met buurland Venezuela."
 
Voor vertrek uit Nederland sprak minister Blok al telefonisch met zijn Venezolaanse collega Arreaza. Zij spraken af snel een oplossing te zoeken.  
 
De afgelopen dagen kwamen de diplomatieke contacten in een stroomversnelling. Hierdoor werd een bezoek aan Caracas mogelijk om het akkoord te tekenen dat de grensblokkade moet opheffen.
 
In zijn gesprek met de Venezolaanse autoriteiten is minister Blok ook ingegaan op de huidige situatie in Venezuela.  
Venezuela gaat al enige tijd gebukt onder een economische crisis.

Minister-presidenten Aruba, Curacao en Sint Maarten bij opening 73e Algemene Vergadering VN

NEW YORK - Minister-president Rutte, minister Blok van Buitenlandse Zaken, minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, minister Bijleveld van Defensie en staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport reizen dit jaar naar New York voor de opening van de 73e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN).

Judging the Caribbean Court of Justice

By Sir Ronald Sanders
ST JOHN’S, Antigua– Startlingly, eight of the 10 Commonwealth countries that still cling to the Judicial Committee (JC) of the Privy Council as their final court of appeal are Caribbean Community (CARICOM) states.

Barbados moves to introduce digital payment network

BRIDGETOWN, Barbados –  Barbados’ Prime Minister Mia Mottley has announced an mMoney pilot project that will see Government providing a network for digital payments for Barbadians – the first of its kind for the Caribbean.