Amerikaanse en Britse advocatenkantoren de Nederlandse markt op

NEDERLAND - Nederland heeft er weer een ambitieus advocatenkantoor van Angelsaksische huize bij.
 
Het Nederlandse kantoor Eversheds Faasen is opgenomen in het internationale netwerk van de Brits-Amerikaanse combi Eversheds Sutherland, en moet de komende jaren uitgroeien tot een sterke Nederlandse partij met zo'n honderd advocaten en notarissen.
 
Begin dit jaar gingen de aandelen van Eversheds Faassen van de Nederlandse partners over naar een Britse vennootschap; momenteel wordt er druk gewerkt aan de integratie, onder leiding van de Brit Michael Brown.
 
De ambities van Eversheds Sutherland op de Nederlandse markt staan niet op zichzelf. De afgelopen vijf jaar hebben meerdere Angelsaksische advocatenkantoren hier voet aan de grond gekregen. Het begon vijf jaar geleden met het Amerikaanse kantoor Jones Day. Daarna volgden de Britse kantoren Osborne Clarke, Taylor Wessing en Fieldfischer en vorig jaar was het de beurt aan het internationale kantoor Dentons, dat Boekel in zijn netwerk opnam.
 
Jones Day was de eerste toetreder tot de Nederlandse markt sinds de eeuwwisseling. Toen waren het vooral grote Britse kantoren, zoals Allen & Overy en Linklaters, die zich in Nederland vestigden.
 
Naar verluidt komt er voorlopig ook geen einde aan de Angelsaksische invasie. Er zijn hardnekkige geruchten dat de Amerikaanse reuzen Latham en Mayer Brown de Nederlandse markt verkennen, terwijl opnieuw ook twee Britse kantoren hun interesse hebben laten blijken.
 
Heilige graal
Integrator Brown legt uit dat komst van Eversheds Sutherland samenhangt met zijn Europese groeistrategie. En die maakt weer onderdeel uit van de ambitie om een werkelijk internationaal opererende advocatenorganisatie te worden. Brown heeft eerder al de vestigingen in Frankrijk en Saoedi-Arabië onder handen genomen, en is voor de Nederlandse klus vorig jaar teruggeroepen van zijn pensioen.
 
Eversheds is in 2006 begonnen in Azië en het Midden-Oosten, en pas de laatste jaren aan Europa toegekomen. Het kantoor heeft inmiddels eigen vestigingen in Duitsland en Frankrijk en nauwe banden met een reeks kantoren in andere Europese landen. Vorig jaar zette Eversheds een grote stap op de Amerikaanse markt door de fusie met Sutherland. Eversheds Sutherland is bij elkaar goed voor een omzet van rond de $ 1 mrd, waarmee het tot de subtop van de internationaal opererende advocatenkantoren behoort.
 
'De belangrijkste reden om internationaal te expanderen is dat onze klanten ook internationaliseren', zegt Brown. Die klanten willen niet in ieder land met een ander advocatenkantoor werken. Door de dienstverlening over de hele wereld zo veel mogelijk te uniformeren proberen de internationale firma's een aantrekkelijk alternatief te vormen voor de traditionele netwerken van bevriende, maar zelfstandige lokale kantoren.
 
'Wij zijn op zoek naar de heilige graal van consistente dienstverlening over de grenzen van landen en continenten', zegt Brown. Sinds enige tijd speelt ook de Britse uittreding uit de EU, de brexit, een rol. 'Wij willen in continentaal Europa aanwezig zijn voor bedrijven die hun hoofdkantoor niet langer in Londen willen vestigen.'
 
Gecalculeerd risico
Na Frankrijk en Duitsland was Nederland een logische volgende stap. Brown somt de voordelen van de Nederlandse markt op: een van de snelst groeiende economieën, belangrijke handelspartner van grote landen als Engeland, Duitsland en de VS. En - nog steeds - een belangrijke plek voor voor fiscale holdings. De fusie met Sutherland - een kantoor met een grote fiscale praktijk - gaf een extra impuls aan de keuze voor Nederland.
 
Om Nederland op te nemen in het internationale netwerk moesten de banden met het Nederlandse kantoor aangehaald worden. Eversheds Faasen was sinds 2008 gelieerd aan Eversheds, maar als zelfstandig kantoor en in handen van de Nederlandse partners. Nu maakt het kantoor onderdeel uit van de Britse vennootschap (LLP) en zijn de Nederlandse partners aandeelhouder in die vennootschap geworden.
 
Helemaal zonder slag of stoot is die operatie niet verlopen. Een deel van de advocaten van Eversheds Faasen voelde er niets voor om de zelfstandigheid van het kantoor op te geven. Vandaar dat het aantal advocaten begin dit jaar was teruggelopen van 37 tot 29 en het kantoor uit de jaarlijkse top-50 van het magazine Advocatie viel. Paul Goedvolk, co-managing partner, zegt: 'We wisten van te voren dat we bij de integratie mensen zouden verliezen. Dat was een gecalculeerd risico.'
 
Verdringing
Inmiddels probeert het kantoor snel nieuwe mensen aan te nemen en door te groeien naar de gewenste omvang. Brown mikt op twintig partners, wat neerkomt op honderd advocaten en notarissen in totaal. 'Honderd “fee-earners” is in deze markt een sterk kantoor', zegt hij.
 
Zo heeft de Nederlandse markt er weer een snelle groeier bij. Ook de andere Angelsaksische breiden gestaag uit. Volgens de top-50 van Advocatie telt Jones Day telt inmiddels 40 advocaten. Boekel heeft vorig jaar samen met Dentons een dalende trend omgekeerd: het kantoor ging van 52 naar 61 advocaten.
 
De komst van de Angelsaksen betekent niet dat de Nederlandse markt navenant groeit. 'De markt groeit wel iets, maar de Angelsaksische kantoren zorgen toch vooral voor verdringing', zegt Gerard Tanja, adviseur en kenner van de markt bij Venturis Consulting Group. Zij vissen in de zelfde advocatenvijver en halen omzet weg.
 
Volgens Tanja gaan Nederlandse kantoren dat merken, van de bovenkant van de markt, zoals Houthoff en NautaDutilh, tot de grote regionale kantoren, zoals Nysingh, Dirkzwager en Van Bethem & Keulen.
 
Fd

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.