Politie op Bonaire niet geïnstrueerd honden lukraak af te schieten

KRALENDIJK - Politie-agenten op Bonaire zijn niet geïnstrueerd lukraak loslopende honden af te schieten en vervolgens een vervalst proces-verbaal op te stellen.
 
Dat antwoordt minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op schriftelijke vragen van de Tweede Kamerleden Lilian Helder en Dion Graus (beiden PVV). Die waren gealarmeerd door een uitgelekt e-mailbericht van (toenmalig) hoofdofficier van justitie Henry Hambeukers waarin deze de politie adviseerde als gevaarlijk aangemerkte honden zonder pardon dood te schieten zodra ze loslopend op straat worden gezien en vervolgens te verklaren dat ze niet gevangen konden worden.
 
Grapperhaus: ,,De hoofdofficier heeft bedoeld dat wanneer gevaarlijke loslopende honden in een bepaald geval niet gevangen kunnen worden en moeten worden afgeschoten, in de rapportage moet worden opgenomen dat de honden niet gevangen konden worden om adequaat verantwoording te kunnen afleggen over het politieoptreden. De procureur-generaal geeft toe dat het e-mailbericht misschien wat onhandig is geformuleerd, maar moet worden gelezen als een aanmaning goed te verbaliseren. De hoofdofficier heeft in het betreffende e-mailbericht dan ook geenszins de intentie gehad de suggestie te wekken dat er in strijd met de waarheid geverbaliseerd moet worden.”
 
De bewindsman vindt dat het bericht van Hambeukers ‘in de juiste context’ moet worden gezien. ,,De gevaarzetting door loslopende honden op Bonaire was en is actueel. De insteek van het e-mailbericht was om gevaar voor mens en dier te voorkomen door doortastend op te treden.”
 
De wens van de PVV-Kamerleden op de BES-eilanden dezelfde dierenwelzijnregels als in Europees Nederland te hanteren wordt door Grapperhaus niet verhoord: ,,Gezien de grote verschillen tussen Caribisch en Europees Nederland, zoals op het gebied van de gehouden dieren, het klimaat, de economie en de geografie, zou het invoeren van dezelfde regels disproportioneel zijn. Wel zijn in het Wetboek van Strafrecht BES dierenmishandeling en dierenverwaarlozing strafbaar gesteld. De openbare lichamen kunnen in het kader van hun autonome taakstelling beleid voeren ten aanzien van onder meer dierenwelzijn.”
 
De minister erkent wel dat er ‘zorgpunten’ zijn op het gebied van dierenwelzijn op Bonaire, maar voegt er aan toe dat er lokaal activiteiten ondernomen worden om hier wat aan te doen. ,,Regelgeving vanuit Europees Nederland is dan ook niet aan de orde. Wel zal ik de ontwikkelingen op dit vlak volgen.”
 
Bron: koninkrijksrelaties.nu, 15 mei 2018

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.